Hírek

2005.12.01. 00:00

Vesztes önkormányzatok

Pártállástól függetlenül keményen bírálják a polgármesterek a jövő évi költségvetést. Az érintettek szerint a kistelepülési intézményeket sújtja legjobban az elvonás.

BAMA

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Jó szándékkal kikövezve? Hiába döntött a parlament plusztámogatásról, nem lesz elég a pénz, állítják a települések
[/caption]Jövőre emelkedik valamennyivel az önkormányzatok költségvetési támogatása. Az érintett települések vezetői azonban a büdzsé tervezetéhez benyújtott, számukra kedvező módosító javaslatok keddi elfogadása után is elégedetlenek. Zongor Gábor, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének főtitkára lapunknak kifejtette: a 13,1 milliárdos többlet ellenére jövőre az ideinél kevesebb pénz jut majd a helyhatóságoknak. Hozzátette: tisztában vannak az ország gazdasági helyzetével, de mindenképpen további forrásokat kell biztosítani. A szervezet úgy számolta: legalább 30 milliárdos többlet kell ahhoz, hogy a minimális szinten el tudják látni feladataikat a települések. Felhívta a figyelmet arra, hogy az elvonások egy része a több mint 1500 fő alatti kistelepülést sújtja. Itt ugyanis az állam kivonja magát több olyan közfeladat finanszírozása alól, amelyet önerőből nem tudnak majd ellátni – tette hozzá. Zongor azt is elmondta: a nagyobb önkormányzatok arra kényszerülhetnek, hogy a fejlesztéseket visszafogják vagy leállítsák.

Wekler Ferenc (SZDSZ), a Kistelepülések és Kistérségek Országos Önkormányzati Szövetsége (KÖSZ) elnöke a Független Hírügynökségnek azt mondta: a településeknek leginkább a bérek kigazdálkodása okoz majd problémát. Szita Károly, Kaposvár fideszes polgármestere, a Megyei Jogú Városok Szövetségének társelnöke tegnap azt közölte: a 22 városban végzett számítások szerint minden településnek csökken jövőre a költségvetése. Miskolc esetében a mínusz 1,7 milliárd, Kaposvárnál pedig 680 millió forint.

Az önkormányzatok jövő évi állami támogatása tiltakozásra készteti a vidéki települések polgármestereit is. „Szép ez a nagy összeg, de félő, hogy fejlesztésekre és újításokra már nem marad” – így kommentálta a Somogy megyei nagyberki első embere, Kozmár András a jövő évi támogatásokat. Rajnai Gábor a Komárom-Esztergom megyei Oroszlány polgármestere azt közölte: „Még nem tudjuk, hogy pontosan milyen keretösszeggel gazdálkodhatunk, az már valószínűnek látszik, hogy a jövő évi költségvetésünket hiánnyal kell terveznünk”.

Kérdésünkre Szántósi Ráfael, Eger alpolgármestere elmondta: az állami támogatás – néhány normatíva csökkenése miatt – 2006-ban ténylegesen kevesebb lesz. Az alpolgármester azt is közölte, a hevesi megyeszékhely néhány olyan nagy beruházást indít, ami bevételt hoz. Bajzáth György, a közel négyezer lakosú Heves megyei Felsőtárkány polgármestere a jövő évre nézve komoly működési problémáktól tart. A reálértékben csökkenő finanszírozást az önkormányzat korábban létszámleépítéssel oldotta meg: négy pedagógusi és két hivatali státust szüntettek meg, illetve a két óvónői állást nem töltik be. Az első tervezet szerint jövőre mintegy tíz százalékkal csökken a település állami támogatása. „Ez a drasztikus helyzet végképp megrendít minket, nem tudom, hogy jövünk ki ebből” – tette hozzá.

Molnár Péter, a Szolnok megyei Újszász polgármestere elmondta: településén az állami normatíva jelenleg 60-70 százalékban fedezi az oktatási költségeket, és néhány százalékos csökkenés várható. Az önkormányzat a szükséges béremeléseket biztosítja. A polgármester reméli, hogy idénhez hasonlóan a kormány kiegészítő támogatást nyújt majd jövőre is.

Hiányosságok a helyi jogalkotásban

Az önkormányzatok negyedében még vannak hiányosságok a helyi rendeletek megalkotásakor a közösségi joganyag alkalmazásában. Bujdosó Sándor, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára elmondta: szúrópróbaszerűen 47 önkormányzati rendeletet ellenőriztek, amely során a leggyakrabban az állami támogatások igénylésénél tártak fel hibákat. Az önkormányzatoknak a támogatási programok megalkotását az uniós rendelkezések szerint be kell jelenteniük a pénzügyi tárcának, ezt azonban gyakorta elmulasztották. A BM ellenőrzéseinek semmilyen jogi következménye nem volt, pusztán ajánlásokat fogalmaztak meg az önkormányzatok felé.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!