Hírek

2005.11.18. 00:00

Veszélyes játék a cumival

Valóságos körutat tesznek meg a bóvli áruk, hogy bejuthassanak az unióba, ahol már szabadon mozognak.

Braunmüller Lajos

A napokban ismét Kínából származó, mérgező cumikat talált a fogyasztóvédelem a magyar boltokban. A gumi anyagában a laboratóriumi vizsgálatok olyan anyagot – ftálsav-észtert – találtak, amely az emberi nyállal kioldódik, és vesekárosodást, valamint rákot okozhat. Ezt az anyagot az uniós normák szerint szigorúan tilos felhasználni gyermekjátékokban. Nem véletlen, hogy a héten Kovács László, az EU adó- és vámügyi biztosa és George Bush amerikai elnök is felhívta a figyelmet Sanghajban a hamisítási ipar virágzására.

Nem ez az első eset, hogy a Távol-Keletről vagy a világ más részeiről származó áruról kiderül itthon, hogy veszélyes lehet. A betiltott termékek nyilvántartásában jelenleg szerepel áramütést, égési sérülést okozó lámpa, a lövedéket túl nagy erővel kilövő játékpisztoly, amely komoly szemsérülést okozhat. A veszélyes termékek gyártóinak elérhetősége (címe, telefonszáma, de még az e-mail címe is) sokszor ismeretlen, már az is eredmény, ha a származási országot ki lehet deríteni. Ha mégis meg lehet nevezni az országot, az a legtöbb esetben Kína.

Siklósi Máté, a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség helyettes szóvivője mindenkit óva int attól, hogy olcsó, filléres boltokban vásároljon kisgyermekeinek cumit vagy játékot. Ha a fogyasztóvédelem veszélyes árut talál, akkor munkatársainak nincs joga egyszerűen lepakolni a polcot. A felelőtlen kereskedőket mindössze megbírságolhatják. A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség annyit tehet még, hogy egy veszélyes terméket betilt, és akkor a következő szállítmány a vámkezelésnél már nem juthat be az országba. Elvileg. Ugyanis  míg a magyar fogyasztóvédelem évente körülbelül kétszáz terméket tilt be, addig olasz vagy spanyol kollégáik egy év alatt mindössze ötöt-tízet. Ha tehát egy pénzéhes kereskedő a mérgező cumin vagy a veszélyes játékpisztolyon akar jó pénzhez jutni, nem kell vállalnia a csempészet kockázatát sem. Könnyen megteheti, hogy valamely dél-európai országon keresztül hozatja be termékét az unióba. Lévén nincs belső vámellenőrzés, így akadálya sincs, hogy a holland, észt vagy akár a magyar gyermekek egészségét károsítsa az áru. Ezért fordulhat elő az, hogy a kínai cumi spanyol eredetűnek tűnik, és ezért van az, hogy – joggal – a megkövezésük ellen tiltakoznak a spanyol gyártók egy-egy hasonló eset után.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!