Hírek

2005.11.04. 00:00

Túlzók a félelmeink

Nagynyárádon fehér védőruhában, műanyag csizmavédőben és szkafanderben fertőtlenítettek egy baromfitelepet, s néhány „fertőzött” baromfit altatógázzal küldtek a másvilágra.

Kozma Ferenc

„Túlzók a madárinfluenzával kapcsolatos félelmek” – hangsúlyozta tegnap a Baranya megyei Nagynyárádon tartott országos szimulációs gyakorlaton Süth Miklós. Az országos főállatorvos elismételte: egyelőre állategészség-ügyi kérdésről van szó. Pontosabban arról, hogy a baromfikórt, ha megjelenik, helyben lokalizálni tudjuk, ne okozzon többmilliárdos kárt a gazdaságnak. Persze az is meglehet, hogy élesben soha sem kell kipróbálniuk. A főállatorvos ezzel arra utalt, hogy a magyar és a nemzetközi tervek is arra hívják fel a figyelmet: elsődlegesen ott kell majd védekezni, ahol a gócok kialakulnak. Szerinte az elkövetkező hónapokban minden bizonnyal Afrikán lesz a világ szeme, hiszen a kór terjedésének fő okaként emlegetett madárvonulások végcélja a fekete kontinens. Tavasszal viszont rajtunk a sor.

A megye katasztrófavédelmi szakemberei, tisztiorvosai és állatorvosai ezért töltötték a délelőttöt a Baranya Megyei Állategészség-ügyi és Élelmiszer-ellenőző Állomáson szakmai tanácskozással, délután pedig kipróbálhatták a madárinfluenza esetén alkalmazandó tennivalókat. Mozdulatait egyelőre nem baromfitenyésztők, hanem újságírók hada kísérte. A megye öt állatorvosi kerületében tartottak hasonló gyakorlatot – tudtuk meg Vass Péter baranyai főállatorvostól. A cél, hogy gond esetén profi módon tudják majd elvégezni a tennivalókat. Jelesül: megsemmisíteni a fertőzött állományt, és tíz kilométeres körben karantént vonni a fertőzés góca körül. Ebből a körből senki sem jöhet ki engedély és teljes fertőtlenítés nélkül. Tegyük hozzá, hogy a gyakorlaton részt vevő horvátországi szakemberek megerősítették: ők is hasonlóan jártak el.

Brázay László, Baranya és Tolna megye tiszti főorvosa kiemelte: amint az ábra mutatja, a madáfinluenza elleni felkészülés jól halad. Hasznosnak minősítve az egész napos programot azért megjegyezte: napjainkban inkább az általános influenza-védőoltások megkezdésével foglalkozik a szakma. Az idősek, legifjabbak és a legyengült szervezetű emberek számára különösen ajánlatos a megelőzés.

Hatvanmillió baromfi a tét

Mészáros János akadémikus egész életét a baromfivírusokkal töltötte. A szimulációs gyakorlatot is végignéző, nyugalmazott egyetemi professzor szerint semmi ok a pánikra. Erre a nagy felhajtásra is csak azért van szükség, hogy ha feltűnne valahol a vírus, azonnal lokalizálni tudjuk. Ugyan volna már mód a baromfik védőoltására is, de a vakcinázásra sem mi, sem a világ nem rendezkedhet be. Nálunk jelenleg hatvanmillió szárnyas van. A tét nem kicsi.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!