Hírek

2005.11.25. 11:05

Mentőre, buszra nem jut téli gumi

Mentőre, buszra nem jut téli gumi Sem a mentők, sem a BKV nem használ téli abroncsot. Miközben az autósokat arra bíztatják, hogy cseréljék a havazás miatt az abroncsokat, még a rendőrautók harminc százalékán sincs ilyen.

Nagy Eszter Dóra

A rendőrség azt tanácsolja, aki csak teheti, cserélje le az autógumijait télire. Szakemberek szerint a nyári abroncsok már 7 Celsius fok alatt gyengén tapadnak a dermedő aszfalthoz, így romlik a menetbiztonság, az irányíthatóság és persze ezzel párhuzamosan a fékút. A héten kisebb dugók alakultak ki a gumisoknál, mi pedig annak próbáltunk utánajárni, hogy vajon a közpénzekből jut-e téli abroncsra.

[caption id="" align="alignleft" width="160"] Sem a buszokon, sem a trolikon nem cserélték le a gumiabroncsokat téli gumira – fotó: Kallus György
[/caption]A rendőrség négyezres gépkocsiparkjának hetven százaléka van felszerelve téli gumival – mondta lapunk kérdésére Sipos Gyula, az Országos Rendőr-főkapitányság gazdasági főigazgatója. A dandártábornok hozzátette: a járőrautók közül valamennyin van. A rendőrség egyébként épp a napokban kapott négyszáz kocsit, ezek mindegyikéhez tartozik téli abroncs.

Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője szerint arra nincs pontos kimutatás, hogy a tűzoltóautók hány százalékánál cserélik az abroncsokat télire. Dobson szerint ez attól függ, hogy a parancsnokságok a költségvetésükből ezt finanszírozni tudják-e. Hozzátette: úgy tudja, a tűzoltóautók zömén négy évszakos gumi van. Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője hasonlóan nyilatkozott. Igaz, ő azt mondta: a gazdasági szempontok mellett szakmai döntés is volt az, hogy a mentőautókon minden évszakban használható abroncs legyen. Győrfi úgy fogalmazott: a mentők nyáron is kerülnek olyan „úttalan utakra” ahol a sárban és a latyakban is könnyen tudnak haladni. Minden évben felmerül ugyan a téli gumik kérdése, de a szóvivő szerint ez ellen szól az is, hogy az abroncscsere komoly logisztikai feladatokat is meghatároz, vagyis az adott időszakban nem használatos gumikat valahol tárolni kellene. Győrfi felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt években egyetlen olyan mentőbaleset se volt, amelyet rossz abroncs okozott volna.

A BKV Rt. sajtóirodájától megtudtuk: sem a buszokon, sem a trolikon nem cserélték le a gumiabroncsokat téli gumira. Ezt anyagi okokkal magyarázták, mondván: rendkívül költséges lenne a csere. A sajtóiroda közlése szerint a városban, ahol rendszeresen tisztítják az utakat, erre nincs is annyira szükség, mint a külső kerületekben vagy épp a városhatáron túl. Utóbbi buszoknál a BKV illetéke úgy fogalmazott: a gumiabroncsokat mélyebb, speciális terepbordázatúra cserélték, ám ezek sem nevezhetők téli gumiabroncsnak.

Határátlépéshez kötelező

A határőrség tájékoztatása szerint a horvát és szlovén határszakaszokon visszafordítják azokat az autósokat, akik nem rendelkeznek téli gumival, illetve hólánccal. Ellenőrzésre a letenyei, a berzencei, a tornyiszentmiklósi, a nemesszépi és rédicsi átkelőnél kell számítani. A határőrség arra is felhívta a figyelmet, hogy a határátkelő magyar oldalán a közútkezelő által kihelyezett táblák alapján ellenőrzik a hólánc meglétét. Ilyen táblát nem helyeztek még ki.

Várakozás a szervizeknél

A reggel.hu több budapesti gumiszervizt is megkeresett a hét elején, az első havazás idején. Kérdésünk az volt: mikorra tudnák elvállalni egy személyautó téligumi-cseréjét? A válaszok eltérőek voltak, abban azonban megegyeztek: azonnali cserét sehol nem tudtak ígérni. A legrövidebb várakozási idő két nap volt, de olyan szerviz is akadt, ahol csak tíz nappal későbbi időpontra tudták volna vállalni a szerelést. Egy garnitúra gumi cseréje átlagosan 4-6 ezer forint között mozog. Új téli gumihoz típustól és kerékmérettől függően darabonként nyolcezer forinttól lehet hozzájutni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!