Hírek

2005.11.16. 00:00

Megnyíltak Gáza határai

Hónapokon keresztül tartó vita után sikerült megegyezésre jutnia az izraeli és a palesztin félnek a határnyitásról.

Farkas Károly

A hónap végéig megnyitják a rafahi határátkelőt – állapodott meg az izraeli és a palesztin hatóság. „Az átkelőt, ami a Gázai övezetet és Egyiptomot köti öszsze, most először fogják palesztin fegyveresek őrizni” – jelentette be kedden hajnalban Condolezza Rice. A Jeruzsálemben tartózkodó amerikai külügyminiszter külön-külön tárgyalt a palesztin és az izraeli vezetőkkel, hogy segítsen tető alá hozni az egyezményt. Rice hozzátette, a megegyezés kiterjed az övezet saját kikötőjének megnyitására, valamint a Gázát és Ciszjordániát összekötő folyosó létrehozására is. Condolezza Rice szerint példaértékű, hogy a felek a több éve tartó intifáda és az izraeli kivonulás után végre visszatalálnak az együttműködés útjára.

A találkozóra Jichak Rabin izrae-li miniszterelnök meggyilkolásá-nak tizedik évfordulóján rendezett megemlékezésen került sor. Az eseményen részt vett Somogyi Ferenc  külügyminiszter is. A határátkelő megnyitása után az ellenőrzésben átmenetileg 50-60 európai uniós megfigyelő is részt vesz, palesztin források szerint egy olasz tábornok vezetésével. Egy hónappal az átkelő megnyitása után az izraeli félnek biztosítania kell az átjárást Ciszjordánia és Gáza között. Az átjárás mindazonáltal csak tömegközlekedési eszközökre, buszokra vonatkozik. Az viszont egyelőre tisztázatlan, hogyan is zajlik majd ezek ellenőrzése. A gázai kikötő építésének pedig azonnal meg kell kezdődnie – hangsúlyozta Rice.
A rafahi átkelőt a Gázai övezet szeptemberi kiürítése óta az izraeli hadsereg elzárta a külvilágtól. Újbóli megnyitása lélegzethez juttathatja a palesztin gazdaságot. Lehetővé teszi ugyanis palesztin termékek exportját, beleértve a gyorsan romló élelmiszerek szállítását is. Palesztin politikusok szerint a lépéssel Gáza megszűnt „egyetlen hatalmas börtön” lenni.

A Gázai övezetet 38 éves megszállás után, szeptember 12-én hagyta el véglegesen az izraeli hadsereg. A kiürítés nem ment zökkenőmentesen. Az övezet több ezer zsidó telepesének egy részét erőszakkal késztették településeik elhagyására az izraeli katonák.

Belpolitikai válság körvonalazódik Izraelben

Aláírta lemondólevelét és átadta Amír Perecnek, a Munkapárt kormányfőjelöltjének a baloldali párt nyolc minisztere. A Saron nagykoalíciós kormányában posztot betöltő munkapártiak lépésükkel az idő előtti választások kiírását akarják kizsarolni. Saron csütörtökön vitatja meg az idő előtti választások ügyét az Izraeli Munkapárt elnökével, akinek eltökélt szándéka a kilépés a nemzeti egységkormányból, miután a gázai kivonulás megtörtént. Ha Saron nem egyezik bele a 2006 novemberében esedékes választások előrehozásába, Perec a parlamentben igyekszik majd többséget összehozni a parlament feloszlatása céljából.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!