Hírek

2005.11.28. 00:00

Kína bocsánatot kért a benzolszennyezésért

Kína már jó előre bocsánatot kért Oroszországtól a Szungari folyón úszó benzolszennyezés várható káros hatásai miatt. A pekingi állami televízió jelentése szerint a külügyminiszter személyesen fejezte ki sajnálkozását Oroszország pekingi nagykövetének.

F. K.

Az orosz diplomata mindenre kiterjedő és folyamatos tájékoztatást kért a kínai hatóságoktól a hatékony felkészülés érdekében. A rákkeltő anyag egy üzemi baleset nyomán került a szabadba. Jelenleg 80 kilométer hosszan úszik az orosz–kínai határfolyó, az Amúr felé, amelyet körülbelül másfél hét múlva érhet el. A benzolszennyezés több kínai városban, köztük a 4 milliós Harbinban bénította meg az ivóvíz-szolgáltatást. Ven Csia-pao, az ország miniszterelnöke szombaton váratlanul Harbinba utazott. A városban egy hetig nem volt folyóvíz a háztartásokban. A kormányfő látogatása alkalmával köszönetet mondott a katonáknak a kárelhárítási munkákban tanúsított helytállásukért. A miniszterelnöki látogatást megfigyelők a helyi hatóságoknak szóló figyelmeztetésként értékelik. Rájuk tájékoztatási politikájuk és válságkezelésük miatt bírálatok özöne zúdult. A szennyezést egy vegyi üzem robbanása okozta mintegy két héttel ezelőtt, a kínai hatóságok azonban múlt hét szerdáig hallgattak róla. Azóta több tízezer ember hagyta el az otthonát. Harbinban a folyó vizének benzoltartalma pénteken még harmincszorosa volt a megengedett értéknek, tegnap délelőttre már a tizenkilencszeresére esett vissza. Miután a délutáni mérések szerint a folyó vizében már az egészségügyi határérték alá csökkent a szennyeződés, a hatóságok visszaállították a vízszolgáltatást, de a palackozott víz felvásárlása nem csökkent. A lakosság megnyugtatására a csapvízből elsőként a tartományi kormányzó ivott. A hideg időjárás miatt azonban a folyó kezd megfagyni, szakértők ezért attól tartanak, hogy a szennyeződés lassabban vonul le a vártnál.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!