Hírek

2005.11.09. 00:00

Békés lakosok égtek össze

Nagy mennyiségű fehér foszfort vetettek be az amerikaiak tavaly novemberben, amikor ostromolták Falludzsa városát – írta meg tegnap az Independent című lap. A feltárt dokumentumok szerint sok halott testén találtak vegyi fegyverre utaló nyomokat. A hadviselésnek ezt az eszközét egy ENSZ-egyezmény tiltja a polgári lakosság ellen.

Cs. E.

A 2004. év hadműveletben 12 ezer amerikai és háromezer iraki katona vett részt, hogy elfoglalja a szunnita felkelők fellegvárát. A támadás jellegéről szóló jelentéseket az amerikai kormány hivatalosan cáfolta. Tagadta, hogy vegyi fegyvert vetettek volna be, s azt állította, hogy egyes esetekben használtak csak foszfort – világítás céljából.

Az ügy most vett újabb fordulatot. Borzasztó képek jelentek meg a sajtóban, s megerősítette a foszfortöltetek fegyverként való használatát néhány ott harcoló amerikai katona is. A RAI olasz tévécsatorna kedden levetített egy filmet, amelyben az egyik amerikai elmondta: „Parancsba kaptuk, hogy legyünk óvatosak, mivel Falludzsában fehér foszfort vetnek be. A foszfor elégeti a húst, egészen a csontig. Láttam megperzselt nőket és gyerekeket. A foszfor felrobban és felhővé válik. Ekkor 150 méteres körzetben mindennek vége.” Hasonlóan leleplező képeket tett közzé a rainews24.it olasz honlap is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!