Hírek

2005.11.04. 00:00

A tyúkok szemszögéből

Hámori Zoltán

Ebben az országban sosem annak a véleményét kérdezik, akinek a bőrére megy a játék. Itt vannak például a tyúkok. Súlyos betegség – influenza – fenyegeti őket, milliárdos halált jósolnak, de mindig csak az ember szempontjából esik róluk szó. Életrajzukat is csak az ember tudja visszakeresni bizonyos termékeken szereplő vonalkódokból. Pedig a tyúkélet mélységeibe pillantva nagy igazságoknak juthatunk közelébe. Édesanyám vett nyolc tyúkot a kertjébe. Kertelés nélkül megmondta, hogy a tojandó tojások miatt, majd aztán teljesítvén kötelességüket, a fazékban végzik. Ilyen a tyúkélet, mely vélhetőleg úgy karácsony táján fog véget érni.De még ebben az eleve elrendelt sorsban is hányféle variáció létezik! Milyen kegyetlenül meghatározó, hogy hova születik egy tyúk! Milyen dimenziói vannak a tyúkboldogságnak? Az említett nyolc tyúk például egy úgynevezett tojásgyárból származott, mint sok kis Twist Olivér a dologházból. A nyakuk kopasz, de nem azért, mert a kopasznyakú fajtából vannak, hanem azért, mert a ketrec lyukain keresztül nyújtogatták szüntelen a nyakukat, és ledörzsölte a tollat a drót. Isten szabad egét anyám kertjében látták meg először. Meg is ijedtek, hiszen nem tudták, hogy a világ a ketrecen túl is létezik, és hogy színekben, illatokban, magvakban és kukacokban mily gazdag. Csak a harmadik napon merészkedtek elő az ólból, belenéztek a napba, és hangos kárálással nyugtázták a szép, új világot. Ahol lehet kapirgálni, szaladgálni, apró, eddig ismeretlen magokkal tömni a begyet, és öntudatosan felvenni a harcot a lopakodó macskával. Ahogy örömökből és félelmekből áll össze a szabad élet. Valószínűleg nem tudják, hogy ugyanúgy a fazékban végzik, mintha a ketrecben maradtak volna. Viszont megízlelték a szabadságot, önállóságot és látták, hogy az jó.

Hogy mi ebből a tanulság? Tudok-e valamit hozzátenni a madárinfluenza megfékezésére tett intézkedésekhez? Nem tudom. Az mindenesetre tény, hogy a ketrecben kettőt tojtak hetente, most meg mind naponta tojik egy tojást. Hátha ez is jelent valamit a szabadság értelmezésének filozófiai összefüggéseiben. Ki tudja? 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!