Hírek

2005.10.15. 00:00

Világbajnoki győzelem a bátor Topalov jutalma

Hegyi Á.

Veszelin Topalovnak hívják a sakk új királyát. A bolgár nagymester két fordulóval a San Luisban zajló körmérkőzéses világbajnokság vége előtt két körrel már másfél pont előnnyel vezetett első számú üldözője, az orosz Peter Szvidler előtt. Mondhatnánk, meglepetés eredmény született Argentínában, de ez csak részben igaz, a bennfentesek szerint nem olyan nagy meglepetés Topalov győzelme, aki az egész szezont pazar formában játszotta végig. Júliusban az indiai Ananddal holtversenyben a második helyen állt a világranglistán, a világbajnokság rajtját pedig 2782 Élő ponttal a harmadik helyről várta (a már említett Anand és az időközben – részben miatta – visszavonult Kaszparov előzte csak meg).

San Luisban azonban esélyt sem adott arra, hogy megelőzzék. Végig kiegyensúlyozottan, és ami még fontosabb, rendkívül lendületesen és bátran játszott. Minden játszmában, akárki is ült vele szemben, megalkuvás nélkül győzelemre tört. Rohamainak csak a legritkább esetben tudtak ellenállni, legyőzni pedig senki nem tudta. A világbajnoki cím azt jelenti, hogy Élő pontszáma 2927-re növekedett, és kihívhatja a profi világbajnok Vlagyimir Kramnyikot, aki egy éve 7-7-es döntetlennel védte meg címét Lékó Péterrel szemben.

Veszelin Topalov 1975. március 15-én született a bulgáriai Ruszéban. Első jelentős sikerét 1989-ben aratta, amikor megnyerte a 14 éven aluliak világbajnokságát. Tehetsége a következő esztendőben, egy korosztállyal fentebb sem hagyta cserben: 1990-ben második lett a 16 éven aluliak világbajnokságán. Két évre rá már a sportág nagymesterének vallhatta magát. Tizenkilenc éves kora óta ő a bolgár válogatott első táblása, és mindjárt újonc évében, 1994-ben a negyedik helyig vezette hazája csapatát a moszkvai sakkolimpián. Közben szépen sorban nyerte a tornákat,  és 2000-ben Új-Delhiben a FIDE kieséses világbajnokságán a negyeddöntőig jutott (tavaly meg az elődöntőig). Idén aztán robbantott: Kaszparovval holtversenyben megnyerte a linaresi szupertornát, méghozzá úgy, hogy az utolsó fordulóban imponáló játékkal győzte le az orosz zsenit, aki ott helyben be is jelentette visszavonulását. Ezt követően megnyerte a szófiai tornát, ahol meg Kramnyikot gyűrte le az utolsó játszmában, miközben a vert mezőnyben Anand, Michael Adams és Polgár Judit is ott szomorkodott.

Kritikusai szerint egyetlen hibája éppen a nagy harci kedv, azaz hiányzik belőle a nagy bajnokokra jellemző higgadtság.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!