Hírek

2005.10.29. 00:00

Tüntettek a Tisza vidékiek

Tisza–menti települések polgármesterei tiltakoztak az elmaradt árvízvédelmi beruházások miatt tegnap a Parlament előtt.

Vég Márton

[caption id="" align="alignleft" width="320"] A polgármesterek eredetileg Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek akarták átadni levelüket, amit a kormányfő helyett a fideszes Turi-Kovács Béla vett át
[/caption]Közel harminc Tisza-menti település polgármestere élt gyülekezési jogával, és csendes tiltakozást tartott Rákóczi lovasszobrának árnyékában. A több százezer Tisza-vidéki polgárt képviselő településvezetők szerint a jövő évi költségvetésben nincs elegendő forrás sem az árvízvédelmi létesítményekre, sem a kapcsolódó infrastrukturális beruházásokra, például a belvíz- vagy szennyvíz-elvezetésre. A puha pázsiton ácsorgó polgármesterek azzal a határozott céllal érkeztek Budapestre, hogy levelüket közvetlenül Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kezébe nyújtsák át.

„Figyelemfelkeltő akciónkkal csupán azt szeretnénk elérni, hogy a kormány is tartsa be a törvényeket” – hangoztatta Veres Nándor, a Jász–Nagykun– Szolnok megyei Nagykörű polgármestere. A Vásárhelyi terv keretében ugyanis nagyszabású árvízvédelmi és településfejlesztési építkezéseket ígértek a Tisza–mentének. Ezeket azonban késve vagy még egyáltalán nem kezdték el. Így a 2001–es tarpai gátszakadás bármikor megismétlődhet” – jelentete ki Nagykörű első embere. Veres Nándor az érintett települések vezetőit tömörítő Vásárhelyi Terv Továbbfejlesztésének Önkormányzati Tanácsának elnöke szerint a hat beígért tározóból jelenleg csak a tiszaroffi és a cigándi befejezésére van esély határidőn belül. „Arra szeretnénk csak kérni a kormányt, hogy az általa hozott határozat értelmében biztosítson elegendő forrást a Vásárhelyi terv folytatásához. Megtehettük volna, hogy buszokkal tömeget hozunk a Parlament elé, de nem akartunk nagy balhét” – világított a nyomásgyakorlás hatékonyabb eszközére Veres.

A tiltakozásnak egy másik, ennél jóval veszélyesebb formáját választotta viszont Barati Attila. Pácin polgármestere ugyanis kétségbeesésében öt napja éhségsztrájkba kezdett. Az önsanyargatásnak egyelőre még semmilyen külső nyoma nem mutatkozott az erőteljes testfelépítésű községvezetőn, fáradhatatlan szorgalommal elégítette ki a sajtó kíváncsiságát. „Demonstrációnk teljes mértékben független a politikától, hiszen nincsenek bal vagy jobboldali házak” – mondta Barati Attila, aki az ünnepek alatt sem szándékozik szilárd ételt fogyasztani. – A Tisza–menti emberek százötven éve várják, hogy végre biztonságban élhessenek a folyótól. Tározók és csatornahálózat nélkül azonban erre nincs esély” – hangoztatta a mindössze napi három pohár vizet és egy vitamintablettát fogyasztó pácini polgármester.

A látványos megmozdulás végül féleredménnyel zárult. A demonstrálók már azt hitték, hogy kudarcba fullad akciójuk, amikor váratlanul felbukkant Turi–Kovács Béla. Az országgyűlés környezetvédelmi bizottságának fideszes elnöke üdvözölte a polgármestereket, majd Veres Nándortól átvette az árvízi védekezést sürgető levelet. A kormány részéről tehát nem volt fogadókészség, de a Tisza–mentiek panasza így is bejutott a Parlament falai közé.

Hat évet csúsznak az árvízvédelmi munkálatok

A 2002–es választási kampányban megígért Vásárhelyi terv a Tisza völgy árvízi biztonságának növelését tűzte ki célul. 2007–re mederrendezéssel és tározók építésével biztosítani akarták az árvizek nyugodt levezetését úgy, hogy az árterek természetes állapotát is helyreállítják. Jelenleg úgy tűnik, hogy a nagyszabású munkával túlvállalta magát a kormány, hiszen a program befejezését 2013–ra tolták ki. A jószándékú terv végrehajtása szokás szerint a pénzügyi fedezet hiánya miatt akadozik. Turi–Kovács Béla szerint 50 milliárd forintot ígértek, ehelyett azonban csak 5,5 milliárd forintot használtak fel. A számok azonban bizonytalanok, a tiltakozó önkormányzatok ezért is kérték a helyzet tisztázását. A belvizek elvezetésére alkalmas csatornahálózatok kiépítésére 1,7 milliárd forinttal számol hat milliárd helyett a jövő évi költségvetés, legalábbis a tiltakozók szerint. A demonstrálók nem értik a kormány viselkedését, hiszen a tározók szavazatokat is hoznának a konyhára.

A számok azonban bizonytalanok, a tiltakozó önkormányzatok ezért is kérték a helyzet tisztázását. A belvizek elvezetésére alkalmas csatornahálózatok kiépítésére 1,7 milliárd forinttal számol hat milliárd helyett a jövő évi költségvetés, legalábbis a tiltakozók szerint. A demonstrálók nem értik a kormány viselkedését, hiszen a tározók szavazatokat is hoznának a konyhára. A polgármesterek eredetileg Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek akarták átadni levelüket, amit a kormányfő helyett a fideszes Turi-Kovács Béla vett át -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!