Hírek

2005.10.05. 00:00

Születésnapi és Für Elise ünnep Szabó Magdának

Szabó Magda 88. születésnapját és Für Elise című regénye százezredik példányának megjelenését ünnepelik ma délután öt órakor a Károlyi Palota dísztermében (V., Károlyi Mihály u. 16.).

Parcsami Gábor

Az est házigazdája Osztovits Levente, az Európa Könyvkiadó igazgatója. Az írónő műveiből Piros Ildikó és Für Anikó olvas fel részleteket. Zongorán játszik Fejérvári Zoltán, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem növendéke. Az írónőt Lator László irodalomtörténész és Háy János író köszönti.

Szabó Magda Debrecenben született, 1940-ben szerzett latin–magyar szakos tanári és bölcsészdoktori diplomát. Több év tanítás után 1945-től a Vallás- és Közoktatásügyi Minisztérium munkatársa, 1949-ben történt elbocsátásáig. Ebben az évben visszavonták tőle a már odaítélt Baumgarten-díjat. Szobotka Tiborral 1947-ben kötött házasságot. Hosszú kapcsolatuk emlékeit Megmaradt Szobotkának című könyvében írta meg. Már ifjú asszony, amikor megjelenik első verseskötete, a Bárány. 1948-ban Vissza az emberig címmel újabb kötete jelent meg, majd tíz évig  tiltólistán szerepelt. Ez idő alatt írt regényei, a Freskó és Az őz azonban – ha később is jelentek meg – meghozták a sikert.

A magyar irodalom bővelkedik kiváló ifjúsági regényekben, ezek élvonalába tartozik Szabó Magda számos regénye. Az Abigél, amelyből nagy sikerű tévéfilm is készült, 1970-ben jelent meg. Számtalan műve közül a legismertebbek közé tartozik a Régimódi történet, a Kiálts, város!, a Tündér Lala és a Mondják meg Zsófikának.

A Kossuth-díjas írónő legutóbbi, a születésnapjával egybekötött ünneplésre okot adó Für Elise című regénye önéletrajzi ihletésű. A Beethoven remekművét idéző címről az írónő így vall: „Anyám szerint az emberiség milliárd és milliárd Eliséből áll, s mindegyikük kihallhatja Elise dalából a neki szóló személyes üzenetet, kérdést vagy utasítást, ami Elisének, annak az eredetinek is mondott valamit, de mond nekünk is, mindenkinek közülünk, aki hajlandó így némán eldúdolni a dalt, és kiszűrni belőle, mire kér tőle állásfoglalást a mester.”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!