Hírek

2005.10.25. 00:00

Színjáték ’56 ünnepéből

Nem csillapodtak az indulatok az október 23-ai ünnepségekkel kapcsolatos viták során. A pártok azzal vádolták egymást, politikát vittek a megemlékezésekbe.

Tibay Gábor

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Áder János Kóka Jánoshoz: a kormány szélkakasként viselkedik, amikor az euróbevezetés dátumáról beszél. Azt kérdezte: honnan lesz erre pénz?
[/caption]Vasárnap Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az Operában mondandó beszédét változtatta meg, mondván: a Fidesz ünnepen felszólaló vezetői „átpolitizálták” az évfordulót. Hiller István, az MSZP elnöke tegnap a budapesti Vértanúk terén azt jelentette ki: „egyesek kisszerűsége rátelepedett az ünnep nagyszerűségére”. Az Országgyűlés tegnapi ülésnapjának kezdetén Szili Katalin házelnök emlékezett az ’56-os forradalomra. A politikus arra szólította fel a pártokat, hogy közösen ünnepeljék meg jövőre a forradalom ötvenedik évfordulóját. Szili úgy fogalmazott: október hava többször volt sorsdöntő jelentőségű az ország számára. A házelnök az aradi vértanúkra, az ’56-os eseményekre és a köztársaság 1989-es kikiáltására emlékeztetett.

Napirend előtti felszólalásában Gyurcsány Ferenc azt mondta: lehet sokféleképpen látni az ünnepet, de hogy mi az oka annak, hogy az emberek egymás becsületébe gázolnak, kifütyülik Bozóki Andrást vagy Kóka Jánost, azt sosem fogja megérteni. „Nem hiszem, hogy mindez erkölcsös dolog, legalábbis nem azé az erkölcsé, melyet ’56 hagyott ránk” – mondta a kormányfő. Áder János, a Fidesz frakcióvezetője arról kérdezte a miniszterelnököt: honnan tudhatta vasárnap előre, Orbán Viktor mit fog mondani kora esti beszédében? A politikus utalt arra a Stop internetes újság által közölt cikkre, mely szerint A szólás szabadsága című televízió-műsorban Gyurcsány Ferenc felvételről szólt arról, hogy az operaházban miért változtatta meg tervezett beszédét – a felvételt azonban kora délután, jóval Orbán szavai előtt rögzítették. Elvileg tehát nem tudhatta a kormányfő, mi fog elhangzani, mégis előre döntött esti beszédének „rendkívüli” megváltoztatásáról. „Miniszterelnök úr, ön megint álságosan viselkedett, a nemzeti ünnepből színjátékot csinált” – kommentálta a történteket Áder János.

László Boglár, a miniszterelnök szóvivője úgy nyilatkozott: nem kellett különösebb jóstehetség ahhoz, hogy Gyurcsány Ferenc tisztában legyen Orbán Viktor beszédének várható hangnemével. A Fidesz tegnap bejelentette: vizsgálatot várnak az ügyben a Magyar Televíziónál. A parlamenti vitában Áder János az euróbevezetés időpontjának tologatását kérte számon a kormányon. Azt kérdezte, honnan veszi a kabinet a közös pénz bevezetéséhez szükséges forrást. Kóka János gazdasági miniszter azzal válaszolt: gyorsítják a gazdaság növekedését, autópályákat építenek, kisebb államot szerveznek. A fenti viták ellenére a parlament előtt kiemelt fontosságú ügyek szerepeltek tegnap – túlnyomórészt lapzártánk után. Napirendre kerültek a jövő évi adócsomaggal kapcsolatos módosító javaslatok; száz feletti indítványt nyújtottak be a képviselők, ezek jelentős részét a kormányoldal is támogatja. Felkészültek a honatyák a zárszámadási törvény módosítása is – ez utóbbihoz benyújtott indítványok között szerepel az, mely szerint a 2005-ös költségvetési hiány 112 milliárd forinttal növekszik.

Rogán megkövette Gyurcsányt

Rogán Antal fideszes politikus elnézést kért Gyurcsány Ferenctől. Azt írta a miniszterelnöknek: „A hét végén egy október 23-ai ünnepségen tévesen hoztam hírbe Grósz Károllyal. Azóta alkalmam volt meggyőződni róla, hogy az ominózus, 1988. novemberi sportcsarnokbeli rendezvényen az Ön miniszterei, Kiss Péter és Csizmár Gábor jelen voltak, de Ön nem. (…) Így – egyéb kritikai megjegyzéseim fenntartása mellett – a konkrét tárgyi tévedésért elnézését kérem.” A Miniszterelnöki Kabinetiroda közleménye szerint a kormányfő ezzel rendezettnek tekinti az ügyet, és méltányolandónak a lépést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!