Hírek

2005.10.10. 00:00

Siker a Startkártya

Nagy az érdeklődés a Startkártya iránt. A program október 1-jével indult, de már ezer fölött van a befogadott igénylések száma – tudta meg a Reggel Juhász Istvántól, az APEH szakmai elnökhelyettesétől.

K. Á.

A Start-program a 25 év alatti – illetve diplomások esetén 30 évesnél fiatalabb – pályakezdőket segíti az elhelyezkedésben azzal, hogy alkalmazásuk esetén utánuk a munkáltatóknak nem kell a teljes összegű járulékot befizetni. Az elnökhelyettes elmondta: arról egyelőre még nincsenek pontos adatok, hogy felső- vagy középfokú végzettségű fiatalok érdeklődtek-e elsősorban, s hogy az ország melyik részén élnek a legtöbben az új lehetőséggel. Három hónap elteltével összegzik majd a tapasztalatokat.

A Starkártyát olyan fiatalok igényelhetik, akik első munkahelyükön kezdenek dolgozni vagy pályájukat ösztöndíjasként kezdik. A fiatal pályakezdők bére után a munkába állást követő első évben a mostani 33,5 százalék helyett mindössze 15, és a második évben is csak 25 százalékos közterhet kell fizetni. Az új rendszerben tehát az állam két évig támogatja a pályakezdőket a korábbi egy év helyett. Emellett a munkáltatók a startkártyások alkalmazása esetén mentesülnek a tételes egészségügyi hozzájárulás megfizetése alól. A támogatás bruttó 90 ezer forintos fizetésig érvényes. Ha a pályakezdő munkavállaló ennél magasabb összeget kap havonta, akkor a fennmaradó részre már a szokásos feltételek vonatkoznak.

A munkáltatóknak így jobban megéri fiatalokat foglalkoztatni, mint korábban. Könnyebbség az is, hogy míg eddig be kellett a teljes közterhet fizetni, és utána lehetett a törvényben meghatározott mértéket visszaigényelni, most az állam már eleve a csökkentett mértékű járulékra tart igényt. A Startkártya érvényességi ideje két év, amely kiállításának keltétől ketyeg. Emiatt érdemes a fiataloknak először munkáltatót találni és utána kiváltani a kártyát. Az igényléshez adatlapot kell kitölteni, melyhez az APEH ügyfélszolgálatain lehet hozzájutni, de letölthető az internetről is. Az adóhivatal által befogadott igénylés, illetve az erről kiállított igazolás már biztonságot jelent a munkaadónak és a munkavállalónak. Jövő év június végéig még működnek a Start-programmal párhuzamosan a pályakezdők korábbi kedvezményei, de meghatározott feltételek esetén át lehet állni az új, kedvezőbb rendszerre.  

K. Á. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!