Hírek

2005.10.21. 00:00

„Politikai katyvasz a bűnper”

Szaddám Huszein határozott hangja a szerdai tárgyaláson sok irakiban rokonszenvet keltett, az elnöklő bírót pedig elfogultnak tartják – írja helyszíni jelentésében a Reuters.

Csák Elemér

A világsajtó, amely bő terjedelemben számolt be a megbuktatott elnök perének kezdetéről, viszonylag visszafogott az esemény értékelésében. A szakértők kevésbé. M. Cheriof Bassiouni chicágói jogászprofesszor szerint az a tény, hogy iraki bíróság ítélkezik nemzetközi háborús bűnökről – politikai katyvasz. Az a tény pedig, hogy a decemberi törvényhozási választások előtt kezdték el a tárgyalást, az egész ügynek amerikai umbulda jelleget ad. Richard Dicker, a Human Rights Watch szervezet jogásza közölte: az emberjogi szervezet sem megfigyelőket, sem szakértőket nem küld az iraki jogászok megsegítésére, mert a per egész felépítése súlyos kívánnivalókat hagy maga után.

A nagy-britanniai Arab Ügyvédek Szövetségének elnöke, Szaba Al Mukhatar kifejtette: „Szigorúan vett jogi szempontból a per teljesen törvénytelen, az egész egy olyan megszálláson alapul, amely az ENSZ főtitkára szerint sem volt törvényes. A bűnper szabályait, a per előkészítéséhez szolgáló törvényeket Paul Bremer, Irak korábbi irányítója írta alá. A genfi konvenció értelmében egy megszállónak nem áll jogában megváltoztatni a megszállt terület jogrendszerét, márpedig ez esetben a megszálló erő pontosan ezt tette. A bírákat is ugyanez a hatóság nevezte ki, és ehhez megint csak nincs joga” – vélekedett a Londonban nyilatkozó arab jogász.

A tüntetéseket szervező rokon is horogra került

Szerdán, néhány órával a per megkezdése után a biztonsági erők Tikrítben elfogták Szaddám unokaöccsét. A hadsereg csütörtöki tájékoztatása szerint Jasszer Zabávi az-Tikríti előző este elvegyült a tüntetők tömegében, amely a Szaddám-mecset előtt nagybátyja szabadon bocsátását követelte. Az unokaöccs nagy valószínűséggel a tiltakozás egyik szervezője is volt. Az amerikai hadsereg feltételezi, hogy a bukott diktátor egykori testőre a rendszer megdöntése óta támadásokat szervezett amerikai katonák ellen és pénzzel is segítette a lázadókat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!