Hírek

2005.10.22. 00:00

Piszkol, fertőz a kutyagumi

Hanyagul bánunk kutyáink piszkával. Holott a hazai fertőzések zömét az utcán, a fűben, a homokozóban, az aszfalton heverő ebürülék okozza.

Rados Virág

„Megfenyegetett egy kutyás férfi, amikor kértem, hogy ne hagyja ott heverni a kutyagumit – meséli Varga Katalin. – Azt mondta, ha sokat pattogok, rám uszítja az állatot.” A VIII. kerületi polgármesteri hivatal vagyonkezelési osztályának vezetőjével az eset a minap történt a frissen parkosított Molnár Ferenc téren. Mint mondja, a józsefvárosi ebrendeletnek eddig vajmi kevés foganatja volt. „Sajnos nem csökkent a kutyapiszok az előző fél évhez képest – sóhajt. – Helyszíni bírságot csak keveset szabhatunk ki, mert ahhoz a vétkesnek igazolnia kell magát. Márpedig a legtöbbjüknél nincsen semmiféle igazolvány. Arra hivatkoznak, ők egyszerűen csak kutyát sétáltatni jöttek le.” A felügyelők nem akarják, hogy rendőrségi előállítássá fajuljon a dolog. De még így is sok bírságot szabtak ki az elmúlt hat hónap alatt. Március óta mintegy száz alkalommal kellett a zsebükbe nyúlniuk a szabálytalan kutyasétáltatóknak. „Nyugaton láttam egy csodás város főterén, amint hátizsákos turisták kiskutyája végezte a dolgát – meséli Varga Katalin. – Utána a gazda elővette hátizsákjából a zacskót és a seprűt, és összeszedte a kutyagumit. Mi még messze vagyunk ettől.”

Józsefvárosban egyébiránt nyolcezer kutya él, jóval kevesebb, mint a VI. kerületben, ahol kétezer ebtulajdonosnak küldött levelet a polgármester. A terézvárosi kampány tavasszal indult. Lózunggal: „Még a terézvárosi kutya sem olyan intelligens, hogy összeszedje maga után a piszkot”. Gyakorlati segítséggel: a kerületben 140 parkolóórára függesztettek ki kutyapiszok-gyűjtő zacskót. Továbbá 80 konténert állítottak fel, hogy az ebtartók abba dobhassák házi kedvencük ürülékét. Terézvárosnak jók a tapasztalatai. Az emberek már kérik az újabb adag zacskót, elvétve az önkormányzat köztisztasági csoportjához is bemennek értük. Sokat számítottak persze a hírességek is, akik az arcukat adták a tévés reklámfilmekhez. Társadalmi munkában, ingyen és bérmentve. „Lelekesedem az ügyért, ezért veszek részt benne” – mondja Vincze Lilla énekes. Ő maga a Kodály köröndön él, és három kiskutyát sétáltat nap mint nap a környéken. A másik nagy arc Markó Iván táncművész, aki a VI. kerületben nőtt fel, és máig a Pesti Broadway mindennapos vendége. Jövőre Kőbán Rita kajak-kenu olimpiai bajnokot vonja be az önkormányzat. Az evezős hölgy húsz évig lakott Terézvárosban.

A türelmi idő véget ért. A kutyapiszok összetakarítására ösztönző társadalmi kampányt október 15-étől felváltotta a büntetés, amely öt–hat ezer forint, de akár harmincezer is lehet. „Nálunk nincs helyszíni bírság – mondja Verók István, a VI. kerület polgármestere. – A közterület-felügyelő feljelenti a szabálytalankodót, aki ellen az önkormányzat hatóságánál szabálysértési eljárást indítunk.” „Kutyatulajdonosoknak Hunvald György erzsébetvárosi polgármester is írt levelet. A VII. kerületben mintegy 3500 kutya él” – mondja Bán Imre, a terület országgyűlési képviselője.

Egy éve hozták az ebrendeletet, mely szerint a póráz, szájkosár nélkül ebet sétáltatókat és a  kutyagumi-otthagyókat öt-hat, de maximum 30 ezer forintra büntetheti a közterület-felügyelet. Új munkaeszközük a kutya testébe építhető mikrocsip leolvasására alkalmas készülék, amelyre nemsokára kiírják a közbeszerzési eljárást. „Ezzel a berendezéssel másfél méteres távolságból azonosítani lehet a kutyák adatait – magyarázza Bán Imre. – A tulajdonos nevét, lakhelyét és az oltás időpontját. Ennek ára 800–2000 forint, a beültetést 4000-ért végzik. Jövő novemberig az önkormányzat állja a költségeket.”

A főváros 200 millió forinttal támogatta a kerületek kutyapiszok elleni harcát. Figyelemfelkeltő akcióikat Budapest fontos csomópontjain rendezték meg. A plakátokra sokan felírták, kutyapiszokmentes városban akarnak élni.

Fertőzések az utcán heverő kutyagumitól

Az utcán heverő kutyapiszok minden életkorban veszélyes – tudtuk meg Nagy Attilától, a Magyar Zoomózis Társaság alapító alelnökétől. „Az ürülékkel együtt az emésztőcsőben lakó paraziták is napvilágra kerülnek. Ezek tovább szaporodnak, és a külvilágban is képesek fertőzni – magyarázta Nagy Attila. – Ha a kisgyermek belenyúl a kutyapiszokba a kezével a játszótéren (fűben, homokozóban), könnyen megbetegedhet. A kiszáradt kutyaürülék pedig felporzik, és e porrészecskéket a levegővel együtt beszívhatjuk, az orrgaraton át a nyelőcsatornába kerülhetnek.” Hozzáteszi: Magyarországon az összes fertőzés kétharmad–háromnegyed részét a kutyapiszok okozza.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!