Hírek

2005.10.19. 00:00

Olcsóbb lesz a védjegyek bejegyzése

Novembertől kevesebb pénzt kell fizetni az Európai Unióban érvényes védjegyek bejegyeztetéséért.

B. M.

Az Európai Bizottság döntése értelmében a közösségi védjegy iránti kérelem 975-ről 900 euróra (225 ezer forint) csökken, a regisztrációs díj 1100 helyett 850 euró (212500 forint) lesz. A védjegy megújításáért ezer euróval kevesebbet, 1500-at (375 ezer forint) kér a közösségi hivatal, az OHIM. Másfélszáz euró (37,5 ezer forint) kedvezmény jár annak, aki az interneten keresztül nyújtja be kérelmét. A magyar zsebnek továbbra is borsos tarifák az okai annak, hogy évről évre csökken a magyarországi szabadalmi bejegyzések száma. Ennek enyhítése érdekében indította el pályázatát a gazdasági tárca, amelynek benyújtási határideje október 28-án jár le. A mikro-, kis- és közepes vállalatok találmányai külföldi iparjogvédelmi oltalmának és értékesítésének támogatására 200 millió forint áll rendelkezésre. Előzetesen 15-20-ra becsülték a tárcánál a majdan támogatandó pályázatok számát. A vissza nem térítendő pénzből az iparjogvédelmi oltalom megszerzésének és fenntartásának 80 százaléka, de legfeljebb 15 millió forint nyerhető. Ugyanekkora összeg, de 50 százalék arányban adható a találmányhoz kapcsolódó kísérletekre, prototípusra és nullszériára. A költségek felét kaphatják a pályázók, de maximum hárommillió forintot a találmány értékesítésére vonatkozó piaci információk megszerzésére, piackutatásra.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!