Hírek

2005.10.19. 00:00

Októberi levélbontásban a pártok

A 2005 májusában útnak indított Nemzeti Konzultáció gyorsjelentése a magyar demokrácia története legnagyobb interaktív vállalkozásának nevezi az akciót.

BAMA

E szerint a Fidesz–MPSZ száz önkéntese ezer településen 1,6 millió emberrel teremtett kapcsolatot. Hatvanmillió, adományból származó forintot költöttek erre. A legtöbb pénzt tévéreklámra, újsághirdetésre és postai díjakra fordították. A végelszámolás a Nemzeti Konzultációs Alapítvány tájékoztatása szerint a törvényes határidőn belül elkészül, eredményét a sajtóban nyilvánosságra fogják hozni.

„Közvélemény-kutatásnak szakmai szempontból nem nevezhető a Fidesz-konzultáció, mert a válaszadók köre nem körülhatárolható, sokkal pontosabb elnevezés a kérdőíves információgyűjtés”– mondta Závecz Tibor, a Szonda Ipsos kutatási igazgatója, hozzátéve, ez viszont semmit nem von le hatékonyságából. Závecz szerint az akció lehetővé teszi, hogy az információgyűjtők többet lássanak az országról. Adatbázis-építés szempontjából is jelentős lépés, amelyben szintén nincs kivetnivaló: miért ne küldhetne egy párt anyagokat annak, aki ehhez hozzájárul. Itthon új kommunikációs eszközről van szó, de meglepődnék, ha ez magyar találmány lenne, ezen az idősebb demokráciákban már régen túlestek” – mondta a kutató.

Hat zsáknyi küldemény

Az elmúlt hetekben 750 helyszínen 1511 alkalommal 813 szocialista párti tag és szimpatizáns beszélgetett a választókkal, az elnök összegzése szerint 103 ezer írásos visszajelzés érkezett, „de mivel erre a rendezvényre készültünk” – mondta Hiller István pártelnök a budapesti sportarénában – „hatzsáknyi levelet még nem tudtunk kibontani.” Hiller elmondta, hogy az MSZP az elmúlt hónapokban 2,3 millió emberrel lépett kapcsolatba. Lapunk szerette volna lefényképezni a hat zsák felbontatlan levelet, de ezt nem tudtuk megtenni. Az MSZP sajtóosztálya szerint ugyanis folyik a feldolgozás, a munka közepén tartanak, a sajtót pedig idejében értesítik a továbbiakról.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!