Hírek

2005.10.07. 00:00

Nem mindenkinek ingyenes

A súlyos betegeket előbb ellátják, és utána kérik a tb-kártyát. Ha nincs, akkor azt, hogy fizessen az egészségügyi szolgáltatásért.

Kaszás Erzsébet

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Életveszélyes helyzetekben nem kérik a betegtől a társadalombiztosítási kártyát, de később törlesztenie kell annak, aki nem fizette a járulékokat
[/caption]Magyarországon nem fordulhat elő, hogy ha a beteg sürgősségi kezelést igényel, akkor félájultan a biztosítási kártyáját kell kutatnia, és csak utána látja el az orvos. Ezt állítja kérdéseinkre válaszolva az Egészségügyi Minisztérium, és a találomra felhívott ügyeleteken is ezt a választ kaptuk. Az más kérdés, hogy amikor stabilizálódott a beteg állapota, akkor „fizetnie” kell. Ha van társadalombiztosítása, akkor a kártyájával azonosítja magát, és ez alapján téríti majd meg az Országos Egészségpénztár a kórháznak vagy a rendelőnek az ellátás költségeit. Ha külföldi és az Európai Unióban él, akkor az úgynevezett E 111-es igazolást kell bemutatnia. Ha nincs neki ilyen, akkor valóban fizetnie kell. Csakúgy, mint annak a magyar állampolgárnak, akinek nincs társadalombiztosítása. A SOTE Sebészeti Klinikáján azonban munkatársunkat úgy tájékoztatták, hogy alig-alig találkoznak olyan beteggel, akinek ne lenne kártyája. Illetve a külföldiek többsége is rendelkezik otthon valamilyen egészségügyi biztosítással, ahonnan az intézmény később hozzájut a neki járó bevételhez.

A János kórház baleseti osztályán megerősítették, hogy ők is előbb ellátják a beteget, és utána tisztázzák vele a fizetés feltételeit. Ám hozzátették: aki nem biztosított, azt helyben fizetés nélkül nem szívesen engedik el, mert utána futhatnak a pénzük után. A Budaörsi Egészségügyi Központ 24 órás ügyeletén hasonlóan gondolkodnak: valóban sürgős esetben előbb ellátják a beteget, és utána jöhet az adminisztráció.

Mivel a kormány a közeljövőben elkezdi a biztosítási elv megerősítését, az intézményeket is foglalkoztatja, hogy kit milyen feltételekkel lássanak el, hozzájuthatnak-e a beavatkozás költségeihez. A jelenlegi helyzethez képest nincs szó szigorításról. A törvénymódosító javaslat tervezetében ugyanis lényegében a fent leírt mai gyakorlat kötelezővé tétele szerepel. Az egészségügyi intézménynek azonban a jövőben nemcsak érdeke lesz behajtania a neki járó költségtérítést, hanem a jogszabály kötelezi is erre.

A kormány által bejelentett, úgynevezett háromszintű betegellátási biztosítási rendszer tervezetében az szerepel, hogy a jelenlegi két szint – nevezetesen a társadalombiztosítási jogviszony alapján, illetve a külön térítéssel igénybe vehető szolgáltatások – mellett a jövőben lesz egy első szint is. Vagyis az egészségügyi szolgáltatások egy csoportja a jövőben emberi jogon lesz majd igénybe vehető. Még nem tisztázott azonban, hogy ezek költségeit ki téríti meg. A megkapott egészségügyi ellátásért az utólagos fizetési kötelezettség csak azokat terhelheti, akiknek lenne lehetőségük kifizetni a járulékot, de ez alól kibújnak. A jövő évben alakítják ki az egyéni járulékszámla-rendszert, amely nyomon tudja követni a tényleges járulékbefizetéseket.

A társadalombiztosítási jogviszony alapján igénybe vehető ellátások körét még nem határozták meg, hiszen a járulékfizetők számára valóban szeretnék egyértelművé tenni, hogy befizetéseikért milyen jogosultságokat, szolgáltatásokat köteles a társadalombiztosítás nyújtani számukra. Végül a térítési díjjal vagy a magánbiztosítás keretei között igénybe vehető szolgáltatások a biztosítási alapú rendszer harmadik szeletje. Ha valaki biztosítási ellátások feletti, úgynevezett extra szolgáltatásokat kíván vásárolni, legyen erre is lehetősége. Tehesse ezt legálisan, készpénzfizetéssel vagy kiegészítő biztosítások segítségével. Ilyenek azok a szolgáltatások, melyeket jelenleg a társadalombiztosítás nem tud finanszírozni, például az átlagostól eltérő komfortfokozat vagy az esztétikai jellegű plasztikai sebészeti beavatkozások.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!