Hírek

2005.10.17. 00:00

Munkáltató a rács mögött

Egy lajosmizsei munkáltató az első, aki ellen büntetőeljárás indult feketén foglalkoztatott román alkalmazottak miatt. A munkavállalókat kiutasították az országból.

Nagy Eszter Dóra

[caption id="" align="alignleft" width="254"] Feketemunkásokat elsősorban építkezéseken és mezőgazdasági munkák során alkalmaznak
[/caption]Egy lajosmizsei munkáltató lehet az első, aki rács mögé kerülhet feketemunkásai miatt. A gyanúsított hat román állampolgárt foglalkoztatott. Tóth Molnár István, a Nemzeti Nyomozó Iroda Dél-alföldi Irodájának vezetője lapunknak azt mondta: szeptemberben nettó négyszázezer forintot fizettek ki ezeknek a munkavállalóknak. A rendőrség szerint már hónapok óta dolgoztak így a román állampolgá-rok a lajosmizsei tanyán. Az esetre a kiskunhalasi határőrség, a munkaügyi főfelügyelőség és a rendőrség közös ellenőrző akciója során derült fény. A román munkásokat kiutasították az országból. A büntetőeljárásra a Büntető törvénykönyv szeptember 1-jei módosítása óta van lehetőség.

A jogszabály szerint a munkáltatással összefüggésben elkövetett adócsalás büntetőjogi szankciója különböző mértékű lehet. A szabadságvesztés mértékét az befolyásolja, hogy a bűncselekmény során elvont adók összege milyen mértékű adóbevétel-csökkenést eredményez. Vagyis minél nagyobb összegű járulékot nem fizetnek be, annál nagyobb szabadságvesztésre számíthat a munkáltató. A bűncselekményt elkövetők akár nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatók. A hatóságok most arra számítanak, hogy a korábbinál jóval szigorúbb szabályozás elrettentő lesz a feketén foglalkoztatók számára. Így most azt ígérik, hogy az ellenőrzések tovább folytatódnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!