Hírek

2005.10.24. 00:00

Megszűnhet a regisztációs adó és 6000 munkahely

H. P.

A regisztrációs adó fokozatos megszüntetése növelné az európai gépkocsigyártók versenyképességét és megszüntetné az európai autópiac széttagoltságát – jelentette ki A Budapesti Autószalon szombati megnyitóján Kovács László, az unió adó- és vámügyi biztosa. Kiemelte: az általa júliusban előterjesztett javaslat egyrészt megszüntetné a kettős adózást, másrészt figyelembe venné a károsanyagkibocsátást. Hozzátette ugyanakkor, hogy az adó megszüntetésével kapcsolatosan még nagy viták várhatók.

Győző Gábor, a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének (MGE) elnöke a szervezet állásponját ismertetve kijelentette, a törvény tervezett változtatása 22 milliárdos adókiesést és 1200 tonna extra szén-dioxid-kibocsátást eredményez. Az elnök szerint az adó fokozatos csökkentésével nőni fog az országba kerülő korszerűtlen autók száma. Ennek eredményeként becslése szerint negyedével eshet vissza az új autók értékesítése, mintegy kétszáz márkakereskedés és hatezer munkahely szűnhet meg.

Balogh Ádám, a Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetségének elnöke szerint is az ország útjain futó új és használt autók arányától függ a környezeti ártalom nagysága, illetve a költségvetési bevételek. A két érdekvédelmi szervezet egyetértett abban, hogy a korszerűtlen gépkocsik után fizetendő adónak mintegy 50 százalékkal kellene magasabbnak lenni, mint az új autók esetén.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!