Hírek

2005.10.25. 00:00

Megérkezett a madárinfluenza?

Nincs szó tömeges elhullásról – állítja az országos főállatorvos az után, hogy Szegeden, a Tisza partján hét galambtetemet találtak az elmúlt napokban.

Reggel–összeállítás

[caption id="" align="alignleft" width="241"] Az előzetes vizsgálatok alapján nem a madárinfluenza vírusa, hanem mérgezés végzett a Szegeden elhullott galambokkal
[/caption]Hét végén riasztotta a rendőrséget, a katasztrófavédelmet és a járványügyi állomás munkatársait T. József nyugdíjas rendőr. Ami neki szokatlan volt, másoknak nem tűnt fel. Nevezetesen az, hogy legalább egy tucat vadgalamb maradványát mosta a Tisza a rakparton, néhány elpusztult madarat pedig a víz vitt lefelé. Az elhullott állatokat begyűjtötték, a Szegedi Állategészségügyi Állomásra szállították, ahol az orvosok azonnal felboncolták őket. Az elsődleges vizsgálat meglepte a szakembereket: influenzaszerű tüneteket állapítottak meg. Öt vadgalamb tetemét és egy leölt állat mintáját ezért postázták az Országos Állategészségügyi Intézetbe. Budapesten tegnap reggel kezdődtek a virológiai vizsgálatok, ezek eredményeiről eddig nem értesítették a szegedi állomást.

A szegedi boncolás nem ad okot a pánikra – mondta el érdeklődésünkre Kiss Albert, a városi egészségügyi állomás helyettes vezetője. Nem a madárinfluenza vírusát mutatták ki, csak az általános betegség kórokozóját. No persze finomodhat a kép, és ha Budapesten izolálnák az emberiséget is fenyegető vírust, akkor a tetemeket Londonba küldik, ahol további tesztpróbákat végeznek. Kiss doktor közölte azt is, hogy a vadgalambok elhullásának oka az influenza, ennek pedig többféle vírusa van. Mindenesetre nem árt az óvatosság, ugyanis hétfőn a Tisza-part több pontjáról gyűjtöttek össze elpusztult vadgalambokat. Még az is lehet, hogy az új áldozatok már mérgezés következményei, mivel „gondos kezek” ezt találták ki a madárinfluenza megelőzésére.

Süth Miklós országos főállatorvos megerősítette, hogy öt galambtetemet és egy, még élő fiókát találtak Szegeden, a Tisza-parton szombaton. Tegnap további két tetemet fedeztek fel ugyanott. Ezeket a Csongrád megyéből a fővárosi Országos Állategészségügyi Intézetbe szállították. „Három galamb kórbonctani vizsgálata már megtörtént – tájékoztatott a főállatorvos. – Az eddigi vizsgálatok alapján egyelőre úgy tűnik, hogy a szárnyasok nem a madárinfluenza vírusától hullottak el. Végső eredmény azonban csak csütörtökre várható” – tette hozzá. A vírus kimutatása során ugyanis párhuzamosan – a biztosabb eredmény miatt – két vizsgálatot is lefolytatnak, az egyik kettő, a másik öt napig tart. A kórbonctani vizsgálat segítségével a szakemberek meg tudják állapítani, hogy vírusos, bakteriális vagy takarmányozási problémák következtében hullott-e el a madár. „Ezután a madarak véréből megpróbáljuk kimutatni az ellenanyagokat, mert ha a szárnyasok találkoznak a madárinfluenza-vírussal, szervezetük védekezik ellene – mondta Süth Miklós. – Ez lehet friss, de régi fertőzés is. Ezért kell elvégeznünk virológiai vizsgálatot is. Általában a kloákatampont szoktuk választani, azaz egy vatta-tamponnal veszünk kenetet az állatnak azon végéből, ahol üríti a bélsarat, ebből végezzük el a vírus kimutatását.” Létezik ugyan egy gyorsteszt, amely négy óra alatt produkál eredményt, ez azonban bizonytalan. A főállatorvos hangsúlyozta: fontos megvárni a többnapos vizsgálatok pontos eredményét.

Eddig annyit lehet tudni, hogy a tetemek nem voltak frissek. „Lehet azonban, hogy egyszerre hullottak el: mind a hat madár begyében ugyanazt a takarmányt – napraforgómagot – találtak. Most azt vizsgáljuk, hogy ez mérgezést okozhatott-e. Elvileg a takarmány is hordozhatja a vírust, ezek a galambok feltételezésünk szerint kémiai szerekkel kezelt magokat ehettek” – mondta el Süth Miklós, aki szerint ez nem tömeges elhullás. Erről akkor beszélhetünk, ha néhány tíz madár pusztul el. A vírussal fertőzött állattetemek megsemmisítését megfelelően szabályozott, zárt rendszerben, égetéssel végzi egy állami cég, az ATEV Fehérjefeldolgozó Rt. „Az ATEV vezérigazgatójával, Kis Jenővel múlt héten találkoztam, átbeszéltük a jelenlegi helyzetben szükséges teendőket. Grammra pontosan elszámolunk, így nem kell attól tartani, hogy az elhullott madarak az országban szanaszét végzik” – mondta a főállatorvos.

Madártetem érkezett Ausztriából?

Taszáron elhullott fecskéket találtak – erősítette meg értesülésünket a Somogy megyei főállatorvos. Információink szerint a Somogy megyei településen az irányítótorony szerelési munkái közben, a tető alatt, hat többhetes fecsketetemeket fedeztek fel. A helyszínt fertőtlenítették, az elhullott fecskéket pedig a megyei állategészségügyi intézetbe szállították vizsgálatra. Cséplő Attila, az intézet igazgatója azt mondta: ezek a tetemek már nem alkalmasak vizsgálatok elvégzésére. Az év hasonló időszakában van egy természetes madárhullás – mondta Lövey László, megyei főállatorvos. Hozzátette: Somogyban valamennyi jegyzőnek levelet küldtek, hogy gyanú esetén értesítsék az illetékes állatorvost. Hétfőtől a megyében mindenféle madárkiállítást, -vásárt, illetve postagalambröptetést betiltottak. Az országos főállatorvos beszámolt arról is, hogy a Fertő tavon egy elhullott hattyútetemet találtak tegnap délelőtt. „Az osztrák kollégák felvették a kapcsolatot a magyar hatóságokkal, és átadták nekik ezt a hattyút, amelyet nagy valószínűséggel a tavon találtak” – mondta Süth Miklós. Arra a kérdésre, hogy a Fertő tó Ausztriához vagy Magyarországhoz tartozó részén, azt válaszolta: „szinte a határvonalon”. A madarat szintén a magyarországi laboratóriumban fogják megvizsgálni.

Bizalmatlanok a magyar fogyasztók

A madárinfluenzával kapcsolatos hírekkel párhuzamosan egyre csökken hazánkban is a baromfifogyasztás. Egy elmúlt napokban végzett felmérés szerint 10–15 százalékkal esett vissza a fogyasztás – mondta el lapunknak Takács László, a Baromfi Termék Tanács igazgatója. A bizalmatlanságot jelzi, hogy kevesebb fogy a csirkéből, pulykából, kacsából és libából készült élelmiszerekből is. Leginkább mégis a csirke eladása esett vissza, mivel a fogyasztók többsége a baromfit a csirkével azonosítja. Erdélyi István, a Gallicoop Pulykafeldolgozó Rt. vezérigazgatója kérdésünkre elmondta, hogy 15 százalékos visszaesést tapasztaltak a cég értékesítésítési adataiban. A madárinfluenza miatt tíz napja kezdett el esni az eladott termékek száma.

A kórral kapcsolatban kialakult helyzet igen károsan érinti a magyar baromfitermelőket és kereskedőket – vélekedett Erdélyi, egyben hozzátette: szerinte a kérdés egyértelműen állategészségügyi probléma, ám a média által gerjesztett kampány kihat az emberek fogyasztói szokásaira is. Magyarországon a baromfiipar 40 ezer embert foglalkoztat közvetlenül (mezőgazdasági kistermelőket, baromfihizlalókat, keltető üzemek dolgozóit, vágóhidak, feldolgozó üzemek munkásait stb.), közvetve azonban több mint 200 ezer embernek ad munkát (például takarmánytermelők, csomagolóanyag-előállítók, gép- és alkatrészgyártók, szállítók).

Egész Európa készültségben

Hétfőre Oroszország több pontján azonosítottak H5N1-es vírustörzseket, és egy Máltán kikötő hajón is tömeges madárpusztulást tapasztaltak. Horvátországban a hét végén hétezer szárnyast gyűjtöttek be és pusztítottak el a magyar határ közelében lévő falvakban. A helyi hatóságok szerint körülbelül ezer farmon és falugazdaságban tízezer madarat kell leölni.

A horvát egészségügyi miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy nincs járvány, hiszen az ott elpusztult hattyúkban a madárinfluenza emberre nem veszélyes altípusát mutatták ki. A miniszter egyúttal elmondta azt is, hogy amint lehetséges Horvátország hazánktól szeretne vásárolni a madárinfluenza elleni vakcinákból. Azok a gazdák, akiknek állatait elpusztították 1 millió kuna (35 millió forint) kártérítést kapnak. Az Egyesült Királyságban karanténban elhullott papagáj tetemében is kimutatták a H5N1-es vírusvariánst. Az aggódó farmerek máris az élő madarak behozatalának tilalmát követelik Brüsszeltől, az elhullott papagáj ugyanis a dél-amerikai Szurinám szigetéről érkezett, azonban Tajvanról érkezett szárnyasokkal egy karanténban utazott.

Reggel–összeállítás Madártetem érkezett Ausztriából? Taszáron elhullott fecskéket találtak – erősítette meg értesülésünket a Somogy megyei főállatorvos. Információink szerint a Somogy megyei településen az irányítótorony szerelési munkái közben, a tető alatt, hat többhetes fecsketetemeket fedeztek fel. A helyszínt fertőtlenítették, az elhullott fecskéket pedig a megyei állategészségügyi intézetbe szállították vizsgálatra. Cséplő Attila, az intézet igazgatója azt mondta: ezek a tetemek már nem alkalmasak vizsgálatok elvégzésére. Az év hasonló időszakában van egy természetes madárhullás – mondta Lövey László, megyei főállatorvos. Hozzátette: Somogyban valamennyi jegyzőnek levelet küldtek, hogy gyanú esetén értesítsék az illetékes állatorvost. Hétfőtől a megyében mindenféle madárkiállítást, -vásárt, illetve postagalambröptetést betiltottak. Az országos főállatorvos beszámolt arról is, hogy a Fertő tavon egy elhullott hattyútetemet találtak tegnap délelőtt. „Az osztrák kollégák felvették a kapcsolatot a magyar hatóságokkal, és átadták nekik ezt a hattyút, amelyet nagy valószínűséggel a tavon találtak” – mondta Süth Miklós. Arra a kérdésre, hogy a Fertő tó Ausztriához vagy Magyarországhoz tartozó részén, azt válaszolta: „szinte a határvonalon”. A madarat szintén a magyarországi laboratóriumban fogják megvizsgálni. Bizalmatlanok a magyar fogyasztók A madárinfluenzával kapcsolatos hírekkel párhuzamosan egyre csökken hazánkban is a baromfifogyasztás. Egy elmúlt napokban végzett felmérés szerint 10–15 százalékkal esett vissza a fogyasztás – mondta el lapunknak Takács László, a Baromfi Termék Tanács igazgatója. A bizalmatlanságot jelzi, hogy kevesebb fogy a csirkéből, pulykából, kacsából és libából készült élelmiszerekből is. Leginkább mégis a csirke eladása esett vissza, mivel a fogyasztók többsége a baromfit a csirkével azonosítja. Erdélyi István, a Gallicoop Pulykafeldolgozó Rt. vezérigazgatója kérdésünkre elmondta, hogy 15 százalékos visszaesést tapasztaltak a cég értékesítésítési adataiban. A madárinfluenza miatt tíz napja kezdett el esni az eladott termékek száma.

A kórral kapcsolatban kialakult helyzet igen károsan érinti a magyar baromfitermelőket és kereskedőket – vélekedett Erdélyi, egyben hozzátette: szerinte a kérdés egyértelműen állategészségügyi probléma, ám a média által gerjesztett kampány kihat az emberek fogyasztói szokásaira is. Magyarországon a baromfiipar 40 ezer embert foglalkoztat közvetlenül (mezőgazdasági kistermelőket, baromfihizlalókat, keltető üzemek dolgozóit, vágóhidak, feldolgozó üzemek munkásait stb.), közvetve azonban több mint 200 ezer embernek ad munkát (például takarmánytermelők, csomagolóanyag-előállítók, gép- és alkatrészgyártók, szállítók). Egész Európa készültségben Hétfőre Oroszország több pontján azonosítottak H5N1-es vírustörzseket, és egy Máltán kikötő hajón is tömeges madárpusztulást tapasztaltak. Horvátországban a hét végén hétezer szárnyast gyűjtöttek be és pusztítottak el a magyar határ közelében lévő falvakban. A helyi hatóságok szerint körülbelül ezer farmon és falugazdaságban tízezer madarat kell leölni.

A horvát egészségügyi miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy nincs járvány, hiszen az ott elpusztult hattyúkban a madárinfluenza emberre nem veszélyes altípusát mutatták ki. A miniszter egyúttal elmondta azt is, hogy amint lehetséges Horvátország hazánktól szeretne vásárolni a madárinfluenza elleni vakcinákból. Azok a gazdák, akiknek állatait elpusztították 1 millió kuna (35 millió forint) kártérítést kapnak. Az Egyesült Királyságban karanténban elhullott papagáj tetemében is kimutatták a H5N1-es vírusvariánst. Az aggódó farmerek máris az élő madarak behozatalának tilalmát követelik Brüsszeltől, az elhullott papagáj ugyanis a dél-amerikai Szurinám szigetéről érkezett, azonban Tajvanról érkezett szárnyasokkal egy karanténban utazott. Az előzetes vizsgálatok alapján nem a madárinfluenza vírusa, hanem mérgezés végzett a Szegeden elhullott galambokkal -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!