Hírek

2005.10.15. 00:00

Lezárták Irak határait a mai népszavazás előtt

Irakban a régóta szervezett népszavazás nyugalma érdekében lezárták az országhatárokat.

Csák E.

A referendum biztonságos lebonyolításában a nemzetközi koalíció katonái is részt vesznek. Ma elvben 15 és fél millió iraki szavazhat az arab ország új alkotmányáról. A dokumentumot az országot egykor irányító szunnita kisebbség körében sokan ellenzik. Főleg attól félnek, hogy az új államforma nagyobb befolyást ad a síitáknak. A voksolás előestéjén kínos eset történt Washingtonban. Az amerikai elnök a Fehér Házból beszélgetett tíz kiválasztott amerikai és egy iraki katonával, akik Szaddám szülővárosában, Tikritben várták a kapcsolást.

A „spontán” beszélgetés témája az iraki alkotmány és a népszavazás volt. A beszélgetésben Bush a többi között elismételte azt, hogy amíg ő az elnök, addig nem adják fel a harcot, csakis a totális győzelmet hajlandók elfogadni. A tizenegy katona kérdéseket tehetett fel Bushnak. Csakhogy a sajtóstáb – a telekonferencia előtt –, igencsak ügyetlenül, bekapcsolva hagyott mikrofonokat. Így kiment az éterbe az, hogy a katonákkal a Pentagon egyik munkatársa gondosan elpróbálta a telekonferencia menetrendjét, átvette velük a felteendő kérdéseket, elismételte az elismétlendőket.

A Fehér Ház szóvivője szerint mindösszesen annyi történt, hogy megbeszélték a katonákkal, mire számíthatnak a konferencián. A demokrata párti politikusok azonnal reagáltak a kínos ügyre. A demokraták szenátusi csoportjának vezetője kifejtette, hogy az amerikai nép és az amerikai katonák is többet érdemelnek ennél; például azt, hogy az elnök őszinte beszélgetést folytasson – a valóságról.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!