Hírek

2005.10.15. 00:00

Leszállítottak egy utast a hazafias légiutas-kísérők

Gyulay Z.

Heves vitát váltott ki az Egyesült Államokban, hogy egy belföldi repülőgépjáraton egy nő nem folytathatta az útját, mivel kifogásolták az általa viselt pólót. A ruhadarabon három politikus – köztük az elnök, George W. Bush – arcmása szerepelt, hevesen bíráló szavak kíséretében. Egy közbenső leszállás során egyszerűen kivezették a fedélzetről. A Washington állambeli harminckét éves Lorrie Heasley a Southwest légitársaság gépével tartott Los Angelesből az oregoni Portlandba. Pólóján Bush mellett Dich Cheney alelnök és Condoleezza Rice külügyminiszter volt látható.

A légitársaság állítja, hogy a póló miatt több utas is megbotránkozott. A nő szerint viszont csak akkor kötöttek belé, amikor a közbenső leszállás során a férjével máshová akart ülni. A személyzet először fölszólította az asszonyt, hogy ruhafelsőjét szíveskedjék eltakarni a nyaka köré kötött pulóverével. A pulcsi azonban mindannyiszor lecsúszott, amikor Heasley megpróbált elaludni. A személyzet ekkor szólította föl, hogy vagy vegye fel a pólót fordítva, vagy hagyja el a fedélzetet. A nő és férje természetesen ez utóbbit választotta.

Az utazási feltételek a légitársaság szóvivője szerint megengedik, hogy a gépekről minden olyan utast eltávolítsanak, aki „meghökkentő, obszcén vagy botrányt keltő” módon viselkedik. Allen Lichtenstein, az amerikai polgárjogi mozgalom jogásza azonban problematikusnak tartja, hogy ilyen döntéseket hoznak utazás közben. Maga Heasley is be akarja perelni a Southwest Airlinest az emberi jogok megsértéséért. „Unokatestvéreim és más rokonaim Irakban szolgálnak” – nyilatkozta. – „Azért vannak ott, hogy a politikusok nevében szabadságot vigyenek egy másik országnak, engem pedig leszállítanak egy ruhadarab miatt. Itt nincs szabadság."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!