Hírek

2005.10.27. 13:50

Legyekből készül a szupergumi

Azt, hogy a bolhák magasra tudnak ugrani, már kisgyermekkorában tudja mindenki. Tudósok most egy laborban géntechnikai eljárások segítségével előállították azt a rendkívül nagy ugróerőt biztosító molekulát, amelynek a bolhák különleges képességüket köszönhetik. A molekulák összetömörítve egy rendkívül elasztikus, gumiszerű anyaggá álltak össze. A szupergumit sokféle módon hasznosíthatnák, például az orvostudomány, mesterséges porckorongok előállítására.

Simon K.

A gumival való kísérletezés manapság nem számít újdonságnak. Alig két hónappal ezelőtt a philadelphiai Penn-State Egyetem kutatói egy olyan módszerrel álltak elő, amely a törékeny műanyag tárgyakat a gumi tulajdonságaival ruházná fel. Így azok ahelyett, hogy a földre esve eltörnének, inkább visszapattannak. A bolhás módszerrel ötvözve viszont akár el is ugorhatnának a tárgyak. A gumi története még a Krisztus előtti első-második évezred táján kezdődött, amikor a Mexikói- öböl partvidékének déli részén élő, olméknak nevezett nép tagjai felfedezték, hogy az őserdőben található fák gyantás nedvét rugalmas golyókká lehet gyúrni. Ezt az anyagot kaucsuknak nevezték el, az olmékokra pedig ráragadt a kaucsukemberek, más néven a gumiföld lakói elnevezés.

A kutatások nyomán lehet, hogy forradalmasodik a gumigyártás. Nem lesz többet szükség a több ezer éve használt alapanyagra. A bolhák és sok más rovarfaj a rezilin nevű molekula elraktározásával nyeri a nagy mennyiségű elasztikus energiát, amit aztán az ugrásnál vagy a szárnycsapásnál kiereszt. Ahhoz, hogy ezekből a molekulákból előállíthassák a rendkívül magasra pattanó szupergumit, Chris Elvin, az ausztrál CSIRO Livestock Industries kutatója és társai közönséges gyümölcslegyekből távolították el a rezilinmolekulák termeléséhez szükséges gént.

Ahhoz, hogy jelentős mennyiségben előállíthassák ezt a molekulát, a gént egy baktérium génállományába ültették. Ez rögtön elkezdte termelni a rezilin egyfajta folyékony előformáját, amelyet a sugárkezelés segítségével gumiszerű anyaggá alakítottak át. Elvin úgy véli, hogy a módszer egyszerűsége és a rezilin különleges tulajdonságai sokrétűen felhasználhatóvá válhatnak a technikai ágazatokban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!