Hírek

2005.10.13. 00:00

Lakás önerő nélkül

Több cég készül arra, hogy lakás lízingelésére biztosítson lehetőséget magánemberek számára. Sokan azonban fenntartásokat fogalmaznak meg.

Bak Mihály

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Túlkínálat van az ingatlanpiacon, sok új lakás áll üresen. A lízingeléssel azok is otthont teremthetnek, akiknek nincs elegendő induló tőkéjük.
[/caption]Öt-hat olyan kérelem fekszik a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) asztalán, amelyben lakáslízingre kérnek engedélyt. Jelenleg elsősorban cégek számára – például iroda céljára – ismert a lízingforma, magánszemélyek lakásainak finanszírozása hagyományos kölcsönnel zajlik. A lízinges megoldás lényege, hogy önrész nélkül lehet megszerezni a lakást, de a tulajdonjog a futamidő végéig a finanszírozóé marad. Vagyis a „tulajdonos” voltaképpen bérlőként lakik „saját” lakásában.

A lakáslízingre eddig egyetlen cég, a Central European Credit Ingatlanhitel Rt. kapott engedélyt. Ügyvezetője, Varga Eszter lapunknak elmondta: magánszemélyek számára továbbra sem tervezik ezt a formát, mert a lakáslízing, különösen önrész nélkül, jelentős kockázatot hordoz. Magyarországon az emberek hitelfelvételi gyakorlata nem körültekintő. Ezt bizonyítja az autólízing-piacon az egyre több visszavett autó. Varga Eszter szerint a tervezett lakáslízing ráadásul nagyon drága magánszemélyeknek. A tulajdonváltás a futamidő végén következik be, de a tulajdonszerzési illetéket a legelején kell fizetni. Ennek a 2–10 százalékig terjedő összegére még rárakódik a finanszírozót terhelő két százalék, amely amiatt keletkezik, hogy a lakást előbb megveszi a lízingbeadó.

Mások vitatják ezt. Eszerint új lakás esetén továbbértékesítési célú ügyletről van szó, amelyet nem terhel plusz illeték. Rövidesen a piacra lép lízingjével a CIB Ingatlanlízing Rt. Részleteket nem tudtunk meg feltételeikről, de úgy tudjuk, a kamat kicsivel magasabb lesz a lakáskölcsönénél. Információnk szerint a „nullás” konstrukciót csak fizetni tudó ügyfeleknek tervezik. Szélesebb körben azonban a 10–20 százalék önrész is nagy segítség lehet ahhoz képest, hogy a lakáskölcsönöknél 25–30 százalékos a szükséges befizetés.

A finanszírozóknak annyiban előnyösebb a lízing, hogy övék marad a tulajdonjog, könnyebben kirakható a nem fizető lakó. Azzal azonban számolni kell, hogy ha a lakást annak használt volta miatt és a sürgősség okán csak jelentős értékvesztéssel, mondjuk fele áron tudja eladni a finanszírozó, akkor a volt lakó a futamidőnek körülbelül a feléig egyetlen fillért sem lát vissza az addig befizetett milliókból.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!