Hírek

2005.10.05. 00:00

Kitört a vihar az odensei Eb-ezüstérmet követően

Mindenképpen a magyar vízilabda erejét jelzi, hogy nem csupán az igazán rangos tornákon (olimpia, világ- és Európa-bajnokságok) remekelnek a magyar csapatok, hanem a korosztályos viadalokon is. Nemcsak a tizenéveseknél, hanem a senioroknál is.

Malonyai P.

[caption id="" align="alignleft" width="320"] A Senior Zugló pólósai. A hátsó sorban napszemüvegben Sudár Attila.
[/caption]A 45 éven fölüliek csapata például két esztendeje Kranjban Európa-bajnokságot nyert, tavaly San Marinóban a világ legjobbja volt, így magától értetődően esélyesként utazott el a dániai Odensébe, az idei Eb-re. Itt favorithoz méltóan, simán jutott el a döntőig. – Az eredményekkel nem volt gond – meséli Sudár Attila, Montreal olimpiai bajnoka –, az utolsó előtti meccsen például simán, 9:7-re nyertünk az egykori, szinte teljes szovjet válogatott ellen. Pedig ott volt a vízben a legendás ifjabb Msvenieradze, aztán Grisin és Ivanov – a korosztályomnak mondanak valamit ezek a nevek. A végét sajnos elszúrtuk, hárman, Kiss Pista, Horkai Gyuri és Kenéz Gyuri nekiestek a román játékvezetőnek, három nyelven szapulták őt. Balszerencsénkre mindhárom nyelven kitűnően beszél…

A dolognak azért volt jelentősége, mert a döntőt is ő vezette. Az már kevésbé volt baj, hogy a körmérkőzések után az oroszok végeztek a második helyen, így az Európa-bajnoki címért újra velük játszottak a magyar 45 éven felüliek, ám a párosítás itt nem számított. – Az első negyedben még nem volt semmi gond – folytatja Sudár –, 4:1-re vezettünk. A bíró azonban nem most kezdte a szakmát, elkezdett ellenünk kontrafaultokat ítélni, amiből az oroszok rendre lefordulhattak. Negyven fölött, színtiszta amatőrként pedig ugyebár már nem annyira természetes, hogy fogjuk magunkat, és azonnal robogunk az ellenfél után. Az akarat megvan hozzá, az erő már kevésbé… A lényeg, hogy 8:7-re kikaptunk.

Az előzmények ismeretében a vereség ténye fölött még napirendre tértek a játékosok, azt viszont azóta sem tudják megemészteni, hogy a csapat legendás főnöke, Szekeres Tamás bejelentette: elege van, abbahagyja, hátat fordít a csapatnak. – Voltak szervezési hiányosságok, az is igaz, hogy – mint Tamás mondta – nem edzettünk eleget, de ezeken a gondokon lehet segíteni – magyarázza Sudár Attila. – Ha viszont Szekeres Tamás tényleg elhagy bennünket, végünk van. Ha úgy tetszik, nélküle nem megy a dolog. Márpedig nekünk még mindig fontos a játék, elvégre évtizedeken át ez volt az életünk.

Szekeres úr valóban főszereplője a honi senior vízilabdának. Amellett, hogy a kezdetek óta gondoskodik arról, hogy hódolhassanak szenvedélyüknek az egykori klasszisok, a Senior Zugló 2000 VSE-nél ő jelentette a biztos hátteret. Megszervezte az utakat, tárgyalt a támogatókkal, ő vezette le az edzéseket is. – Megkértek, hogy lépjek a helyébe játékos-edzőként, de ez nekem túl nagy feladat – vallja be Sudár. – Az lenne a legjobb, ha Tamás visszajönne, de egyelőre hallani sem akar róla. Mi sem örülünk annak, hogy nem sikerült megvédeni a címünket, a balhét is sajnáljuk, de túl nagy ár mindezért, hogy megszűnjön a klubunk. Márpedig erre most jó esély van. Sajnos.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!