Hírek

2005.10.21. 00:00

Kiszállt a konok kanak

A napokban bejelentette visszavonulását Christian Karembeu, a francia válogatott középpályása.

Dénes Tamás

Új-Kaledónia egyik kis szigetén, Lifouban született. Tizenévesen átrepült az anyaországba, Franciaországban akart futballkarriert csinálni. 1993-ban Francia Kupa-döntős lett, 1995-ben bajnoki címet nyert a Nantes együttesével. Néhány héttel később az olasz Sampdoria szerződtette. 1997 őszén versenyt futott érte a Real Madrid és a Barcelona. Végül a "királyi klub" győzött, a teljes 1997-es őszt kihagyó kanak a Madrid játékosa lett. A következő fél év lett pályafutása legszebb hat hónapja: a Reallal a Bajnokok Ligája győztese 1998-ban, s megnyerte a franciákkal a világbajnoki címet. Ennél többet futballista nemigen nyerhet. Legfeljebb kontinensbajnoki címet ,,érdemes” még nyerni: két évvel később Karembeu Európa-bajnok és újra BL-győztes lett.

2000 nyarán Middlesbroughba, egy év elteltével az Olympiakoszba szerződött. Három idény után átszerződött a Servette-hez, majd amikor a genfi klub csődbe ment, továbbállt  Korzikára, a Bastiához. Csapata 2005 nyarán kiesett a második vonalba – Karembeu ott már nem játszott, négy hónapos hezitálás után visszavonult. Bár sokan elsősorban a szép Adriana Sklenariková férjeként ismerik, a futball világa a világ- és Európa-bajnokot, a kétszeres Bajnokok Ligája-győztest, az óceániai térség valaha élt leghíresebb játékosát tiszteli benne.

Nem énekli a Marseillaise-t

Családnevének jelentése népe, a kanakok nyelvén mérges ember. Egyik szószólója, vezéralakja volt 1995-ben a szülőföldje közelében végzett francia atomkísérletek ellen tiltakozó mozgalomnak. Híressé vált arról (is), hogy 53 válogatottsága alatt egyszer sem énekelte társaival együtt a francia himnuszt, a Marseillaise-t. Így tiltakozott az ellen, hogy 1931-ben a franciák két nagybátyját ketrecben kiállították a párizsi Gyarmati Kiállításon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!