Hírek

2005.10.06. 00:00

Ki a magyar Mély Torok?

A szerző író, újságíró

A „Mucuska-gate” fejleményeit olvasva sokakban merül fel a kérdés: honnan jut hozzá a sajtó ezekhez a szigorúan bizalmas, kompromittáló információkhoz? Feltehetőleg idehaza is dolgozik egy Mély Torok nevű munkatárs, ő szellőzteti meg a kényes titkokat. Ugyanazt teszi, mint az FBI egykori igazgatóhelyettese, aki az 1972-ben készült Deep Throat című amerikai pornófilm címe mögé bújt, és a Watergate-ügyről „súgott” két washingtoni újságírónak, elindítva ezzel a nyomozást, ami később Richard Nixon lemondásához vezetett. A most kilencvenegy éves Mark Feltet, aki idén nyárig megőrizte inkognitóját, munkatársai most is árulónak tartják.

De mi lesz a magyar Mély Torok sorsa? Egyáltalán, megtudjuk-e valaha, hogy ki és miért szivárogtat ki a politikusainkról primitív és gusztustalan pletykákat? Elképesztő, ahogy a hivatalos magyar szervek reagálnak ezekre hírekre. Nem cáfolják, bizonyára azért, mert vagy nem akarnak egy másik információra hivatkozni, vagy mert az állítások igazak, csak nem akarják beismerni. Ezért „államtitoksértést” emlegetnek, és gőzerővel megpróbálják felderíteni, „ki teregette ki a szennyest”.

Csakhogy ezek a „leleplezések” jórészt külföldi, nehezen azonosítható szerverekről, interneten kerülnek a különböző hazai és külföldi lapokhoz, forrásukat lehetetlen felderíteni. Ezért a publicisták nyomban elkezdik nyilvánosan találgatni: kinek áll érdekében, hogy a tény nyilvánosságra kerüljön? Régen tudjuk, hogy nem érdemes ezekben az ügyekben a kiszivárogtatók után kutatni, mert soha nem derülnek ki. Vagy ha igen, csak akkor, amikor Amerikában, több mint harminc év múlva. Itt emlékeztetek rá, van egy szaftos hazai históriánk is, mely szintén nem tegnap történt, de most sem tudunk többet róla, mint akkor. Medgyessy Péter újonnan megválasztott miniszterelnök „lelepleződéséről” van szó. Az, hogy ő a rendszerváltás előtt, több mint egy évtizedig D–209-es fedőnevű szt-tisztként dolgozott a magyar titkosszolgálatnak, a választások után több mint egy hónappal került nyilvánosságra. Kinek állt érdekében ez a botrány, és mi volt a célja vele? Le akarta mondatni a miniszterelnököt? Kormányválságot akart előidézni? Elég széles a kör, ahonnan 2002 júniusában kikerülhetett az akkori Mély Torok, aki, ha igaz, egy napilap postaládájába dobta a „Medgyessy-iratokat”.

Ilyenek a mi féltve őrzött titkaink. Arra, hogy Szatmári Ildikó és férje ügyében valamikor is tisztán lássunk, nincs semmi esély. Mindenki hallgat arról, ki jutatta el a bukaresti napilapnak a miniszter és a szocialista pártelnök Lorin-Mucuskával folytatott bizalmas beszélgetéseinek felvételeit. Nem lehet kizárni, hogy maga Mucuska szivárogtatott, és ő a legújabb hazai Mély Torok (Deep Throat). Nem lepődnék meg, ha előkerülne róla egy titokban felvett, erotikus film is, mint végső bizonyíték. Csak az a kérdés, hogy mikor. Nem mindegy ugyanis, hogy a 2006-os választások előtt vagy után vetíti-e le valamelyik televíziós csatorna.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!