Hírek

2005.10.22. 00:00

Keménykedik az unió

Gyükeri Mercédesz

 Európa gazdasági teljesítményét nagyban rontja, hogy nyáron sokan és hosszú időre szabadságra mennek – hangzott el nemrég az Európai Bizottság egyik tagjának szájából. Eltekintve attól, hogy a kijelentés nyilvánvaló ostobaság, s ma már komoly kommunikációs stáb dolgozik éjt nappallá téve azon, hogy minél előbb kitörölje az európaiak emlékezetéből, jelez valamit abból, mennyire reménytelennek tartja Brüsszel vállalt feladatát: életet lehelni az EU gazdaságába.
Amíg viszont az Európai Unió – persze jórészt tagországai hibájából – nem találja meg a problémákra a csodaszert, akármilyen szédületes magasságból sújt le bírálatával a budapesti kormányra, annak aligha lesz érezhető erkölcsi súlya. Amíg Németországot nem bünteti meg komolyan, amiért – már az euróövezet tagjaként, tehát a közös pénz stabilitását is veszélyeztetve – gyakorlatilag semmit nem tesz a költségvetési hiány csökkentéséért, addig hiába is fenyegeti ugyanezért a kisebb tagországokat. Amíg az EU az időhúzás szinonímája, ne várjuk el egyetlen kormányától sem, hogy ezt figyelmen kívül hagyja költségvetése kialakításakor.
Más kérdés, hogy az unió olyan alternatívát kínál Magyarországnak, amelyet önmagában vagy a hasonszőrű, „diktatúrából szabadult” országokkal sem tudna megteremteni. Csakhogy, hallottuk eleget, a tagság nem csupán lehetőség. S azzal súlyosbítva, hogy nekünk éppen ennek a gazdasági pangásnak a kellős közepén sikerült belépnünk, a 2004 májusa óta eddig eltelt idő csak arról szólt, hogy nem kapunk elég pénzt, az sem jön meg időben. Látványos fejlesztések nincsenek – ha mégis, azokat a kormány ügyesen kisajátítja magának, lásd Európa Terv. Most meg még azért is kritizálnak minket, mert nem tartjuk be a vállalt deficitcélt?
De nincs jobb választásunk: próbáljunk meg elvonatkoztatni attól, hogy az Európai Unióról alkotott kép milyen mélységbe süllyedt az elmúlt időszakban, tegyük fel, van némi jó szándék és gazdasági racionalitás abban, amit kér Magyarországtól. Egyenességet és következetességet. Mi is jól járnánk vele. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!