Hírek

2005.10.05. 00:00

Gyengül a forint, most fizessük be a téli utat!

Az elmúlt napokban a napközbeni mozgások átlagában folyamatosan gyengült a forint az euróhoz képest a bankközi devizapiacokon. Tegnap az euró hivatalos középárfolyama 250,85 forint volt.

Braunmüller Lajos

Csatai Andor pénzügyi tanácsadó szerint a gyengülés folytatódik, várhatóan körülbelül egy héten belül 254–255 forint lesz egy euró. Ennél a pontnál valószínűleg megáll a gyengülés, a tanácsadó szerint 260 forintos euróra nem kell a közeljövőben számítanunk. Kérdés, hogy a gyengülő forint miatt nem drágulnak-e az utazási irodáknál a téli utak. Bánfi Gábor, az Intersí utazási iroda ügyvezetője szerint, aki biztos akar lenni a dolgában, az most fizessen be a téli sítúrára. Már csak azért is, mert a népszerű helyeken hamar elfogynak a helyek. Mint elmondta, a jelenlegi forintgyengülés nem igazán befolyásolja érdemben az áraikat. Ahogy fogalmazott, nem érné meg az a pár forint plusz azt a kedvezőtlen hatást, amit egy áremelés törvényszerűen magával hozna. Ezenfelül számítottak is a forint gyengülésére, és már eleve így képezték áraikat. Hozzátette: ha 260 forint fölé menne az euró (amire pillanatnyilag egyetlen elemző sem számít), akkor kénytelenek lennének árat emelni, de a jelenlegi árszínvonal még nem indokolja ezt a lépést.

Hasonlóképp nyilatkozott Kerényi Istvánné, a Car-tour utazási iroda pénzügyi vezetője. Mint mondta, körülbelül 15 százalékos vagy azt meghaladó mértékű árfolyamváltozás esetén módosítanák a téli utak díját. A pénzügyi vezető szerint, aki biztosnak szeretné tudni a síelését, annak érdemes mielőbb befizetnie az útra. Aki euróhitelre vett autót, az tarthat a törlesztőrészletek emelkedésétől. Azonban az utóbbi időben a legtöbb autóhitelt nem euró, hanem svájci frank alapon folyósították. Euróalapú kölcsönnel jobbára csak ötéves vagy annál régebbi járművek esetén találkozhatunk, ha még tart a törlesztés.

Braunmüller Lajos -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!