Hírek

2005.10.11. 00:00

Felmondtak Friderikusznak

A köztévé semmilyen formában nem tart igényt Friderikusz Sándor munkájára. Úgy tudjuk, egy forgatókönyv szerint a történtek Rudi Zoltán leváltásának első lépései.

Tibay Gábor

Friderikusz Sándornak mennie kell a Magyar Televízióból (MTV). A műsorvezető – legalábbis amíg a jelenlegi elnökség irányítja az intézményt – nem szerepelhet az MTV képernyőjén, a köztévé sem műsorvezetőként, sem pedig szerkesztőként nem tart igényt munkájára. Az MTV – áll a csatorna hivatalos közleményében – tegnap írásban is tájékoztatta minderről Friderikusz Sándort. A televízió egyelőre nem döntött arról, ki vezeti majd A szólás szabadsága című műsort, amelyet a hivatalos MTV-álláspont szerint meg kíván tartani a cég. Lapunk azonban úgy tudja, nem került le a napirendről az egyértelműen Friderikusz nevéhez kötött program megszüntetésének gondolata sem.

Az MTV etikai bizottsága hétfő reggel ült össze megvitatni Friderikusz Sándor ügyét. A televíziós a Népszabadságnak szombaton adott interjújában Rudi Zoltán MTV-elnököt feladatára alkalmatlannak minősítette. Rudi Zoltán tegnap arról beszélt: mind ő, mind pedig a televízió „megteszi a szükséges jogi lépéseket” a tévés nyilatkozatával kapcsolatban, azaz feljelentik a műsorvezetőt. Úgy tudjuk azonban, Friderikusz Sándor szombati, Rudi Zoltánt és az MTV-t támadó nyilatkozata nem feltétlenül a műsorvezető magánakciója. Úgy értesültünk: elképzelhető, hogy a háttérben olyan politikai akarat áll, amely a választási évben szívesebben látna a jelenlegi kormányfő által lényegesen „megbízhatóbbnak” tartott televíziós vezetőt, alkalmasint éppen a Gyurcsány-kabinet idején MTV-alelnökké kinevezett Simon Andrást. Friderikuszt egyébként korábban a szocialisták szívesen látták volna akár a köztelevízió elnöki székében is: legalábbis erre utalt a műsorvezető hangpostájának régebben nyilvánosságra került tartalma. A felvételen Lendvai Ildikó frakcióvezető biztosította elnöki ambíciói támogatásáról a tévést.

A lapunknak háttérben nyilatkozók állítják: a Medgyessy-kabinet idején megválasztott Rudi Zoltán mögül elfogyott a politikai támogatás. Rudit – úgy tudjuk – a szocialisták a korábbi miniszterelnökhöz kapcsolódó csoportja támogatta elsősorban. A jelenlegi elnök mögül kihátrálni látszik az MTV közalapítványa civil kurátorainak egy része is. Legalábbis erre utal, hogy lapunknak a Magyar Televízió Közalapítvány egy névtelenséget kérő civil kuratóriumi tagja megerősítette: a fentiektől függetlenül az elmúlt hónapok eseményei alapján többen fontolóra vették Rudi Zoltán ellen bizalmatlansági indítvány benyújtását. Egy korábbi kurátor például aggályosnak vélt szerződéseket mutatott be az ügyészségnek, és bár a hatóság végül nem indított vizsgálatot az ügyben, a kurátorok állítják, nem kaptak választ kérdéseikre.

A testület tagjai nem kaptak megfelelő tájékoztatást a tervezett M3 csatorna kérdésében sem. Czeglédi László, a kuratórium elnöke ugyanis szeptember utolsó napján azelőtt berekesztette a kuratórium ülését, hogy a testület elfogadhatta volna elvárásait rögzítő határozatát. Új ülést ugyanakkor – holott a törvény erre nyolc napon belül kötelezi – még nem hívott össze az elnök. A kuratóriumi vezetőt egyébként tegnap mobiltelefonján nem sikerült elérnünk. Az MTV vezetése és kuratóriuma közötti viszony romlását jelzi az is, hogy a nagykuratórium nem fogadta el a köztévé mérlegét, így elvileg hitelhez sem juthat a gazdasági nehézségekkel küzdő intézmény.

A szólás szabadsága első, nem Friderikusz Sándor által vezetett adása egyébként jelentősen rosszabbul teljesített az előző heti nézettséghez képest: míg a két héttel ezelőtti műsorra több mint hétszázezren voltak kíváncsiak, addig a Krizsó Szilvia nevével fémjelzett adás elé alig több mint félmillió néző ült.

Elbocsátások várhatók a Szabadság téren

Az év végéig 150, más hírek szerint akár közel 200 dolgozójától válhat meg a Magyar Televízió. Televíziós források szerint legkésőbb november végére zárul le az ezzel kapcsolatos belső átvilágítás. A leépítéshez szükséges forrást a Pénzügyminisztérium biztosítja. A televízió tavaly háromlépcsős leépítési tervet fogadott el, ennek megfelelően tavaly 75, idén 400, jövőre pedig további 200 fővel kellene a létszámot csökkenteni. Erre azonban korábban nem került sor, értesülések szerint azért, mert hiányzott hozzá a forrás.

Friderikusz Sándor: nem rám nézve sajnálatos

A műsorvezető tegnap elérhetetlennek bizonyult a sajtónak, ám délután közleményt adott ki. E szerint: „Az MTV döntését sajnálatosnak tartom. Nem rám nézve sajnálatos. Természetesen nem értek vele egyet, hiszen nincs olyan intézmény, amelynek tekintélyét kikezdheti a valóság kimondása. Az legfeljebb azoknak árthat, akik nem szakmai tudásukból, tehetségükből, hanem puszta hatalmi pozíciójukból merítik tekintélyüket.”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!