Hírek

2005.10.31. 00:00

Fecni-tévé a mellényzsebben

Simon K.

Az elektronikus papír, vagy más néven e-papír egy olyan „anyag”, amely a papír számos tulajdonságát bírja. Képes képeket tárolni, hajlékony és az előállítási költségei sem magasak. Az új anyag hamarosan rengeteg formában megjelenhet: könyvben, hordozható képernyőként, hatalmas kijelzőn, de összehajtogatható újság is készülhet belőle.
Az e-papír alapja a gyricon: egy vékony, átlátszó műanyag réteg, amit sokmillió pici, kétszínű golyó alkot. Ezek elektromos töltéssel bírnak, és olajjal megtöltött lyukakban szabadon forognak. Akkor fordulnak meg és alkotnak képeket, ha a lap felületéhez közel megváltozik az elektromos tér. A kép létrehozását egy apró jeladó segíti.
A gyriconokból akár könyvet is fűzhetünk, ami tartalmát a gerincében elhelyezett elektronika működtetésével változtatná. Tulajdonképpen csak a képzelet szabhat határt a jövőbeli használati lehetőségeinek: például a szoba falát borító „tapétán” vagy egy kis papírfecnin is nézhetnénk a televíziót.
Az utóbbi időben több cég jelentkezett újításokkal. Az e-papírok atyjának tekinthető Fuji Xerox olyan kisméretű kártyát fejlesztett ki, amely az LCD technológiát használva, vibrálás-mentes képet biztosít.
Az LG Phillips és az E-Ink közös munkája egy olyan „papír” , amely képváltoztatáskor is csupán egy százalékát fogyasztja a hagyományos LCD-kijelzőknek.
A legnagyobb dobás a Fujitsu Siemensé. Legújabb színes e-papírjuk annyiban különbözik társaitól, hogy az általuk memória-funkciónak nevezett képmegtartás mellett három különböző kijelző réteget tartalmaz. Ezek mindegyike a piros, kék és zöld pixelek valamelyikéért felel, így akár olyan minőségű képeket is megjeleníthet, mint egy LCD-képernyő. A cég 2006 áprilisa és 2007 márciusa között dobja piacra találmányát.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!