Hírek

2005.10.22. 00:00

Évente kétmilliárd a börtönért egy magáncégnek

B. M.

A tiszalöki börtönt a KÉSZ Kft. fogja felépíteni, és 2007 júniusától 15 éven át üzemeltetni. Erről írta alá a szerződést tegnap a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága és az építőipari cég. A 28,65 milliárd forint végösszegű üzlet keretében a költségvetés évente 1,91 milliárd forintot fizet a KÉSZ-nek a 700 férőhelyes, a két legszigorúbb (fegyház és szigorított börtön) fokozatú intézményre. Jelenleg a tízmillió forintot is meghaladja átlagban egy elítélt éves eltartása az államnak, vagyis a több mint 16 ezer emberre közel húszmilliárdot költ az ország.
A fegyintézetek 145 százalékos túlzsúfoltsággal üzemelnek.
A szerződés szerint az úgynevezett ppp (public private partnership – a köz- és a magánszféra együttműködése) keretében a fegyveres őrzésen kívül minden feladatot a KÉSZ lát el. Az ingatlanfenntartást, a rabok élelmezését, ruházkodását egyaránt ők végzik. Sőt, foglalkoztatásukról is gondoskodnak. A börtönnek 280 fős személyzete lesz. Nagyban segítette a tiszalöki helyszín kiválasztását az, hogy a helyi önkormányzat ingyen adja az építési telket. A bő másfél év múlva megnyíló fegyintézet az M3-asról jól megközelíthető lesz, ami nyilván előnyös az üzemeltetőnek is.
Az Igazságügyi Minisztérium tervezi hasonló megoldással további börtön építését. A tiszalöki ebből a szempontból is referenciamunka lesz – mondta a Reggelnek Braun László, a KÉSZ ingatlanfejlesztési igazgatója.
A cég szeretne részt venni hasonló pályázaton.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!