Hírek

2005.10.08. 00:00

Elfogták a megbízót is

Csütörtökön elkapták a rendőrök a diósdi kettős gyilkosságra vélhetően megbízást adó Pest megyei „vállalkozót”. Korábban a két vélt bérgyilkos is kézre került.

Szemán L.–Nagy E. D.

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Április első napján Diósd külterületén lőtték agyon a vállalkozóként ismert férfit és testőrét. Lehet, hogy gyilkosaik több emberölést is bevallanak.
[/caption]Dicséret illeti a Pest megyei és a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) nyomozóit, hiszen alig-alig akad olyan bérgyilkosság, amelynek
a megbízóját is sikerül elfogni. Tegnap megírtuk: két hete a Pest megyei rendőrök elfogták az április 1-jei diósdi kettős emberölés egyik vélt tettesét, szerdán pedig az NNI elkapta a társát is. Csütörtökön pedig Rózsadomb egyik csendes utcájában, egy családi házon ütöttek rajta a kommandósok és az NNI nyomozói. Elfogták a kettős gyilkosságra vélhetően utasítást adó egyébként Pest megyei férfit. Róla és a gyilkossággal gyanúsított két férfiról egyelőre annyit lehet tudni, egy Pest megyei banda tagjai. Őket már évek óta próbálják hosszú időre rács mögé juttatni, ám eddig nem igazán sikerült. Most, úgy tűnik, hogy bűnösségük beigazolódása esetén akár életfogytiglan is várhat rájuk. A két hete elfogott férfi ugyanis nemcsak a diósdi kettős gyilkosságot ismerte be, hanem egy sor másik súlyos bűncselekményt, leszámolásos jellegű gyilkosságot és gyilkossági kísérleteket is.

A kétségtelen siker tükrében érthetetlen, hogy a rendőrség nem nyilatkozik. Tegnap még azt sem voltak hajlandók megerősíteni, hogy elfogták az elkövetőket. Igaz, nem is cáfolták ezt, mint ahogy azt sem cáfolták, hogy kezükben van a megbízó is. A ködösítés ellenére hétfőn sajtótájékoztatót tartanak a diósdi kettős gyilkosság ügyében. Állítólag három-hat komoly, életellenes ügy oldódhat meg Pest megyében, illetve Budapesten.

A részinformációkat összevetve lapunk az alábbi ügyek vélhető megoldásában biztos. Az egyik lehet a sashalmi ügy. 2005. július 20-án záráshoz készülődött az alkalmazott, amikor két maszkos férfi a XVI. kerületi Margit utcai Viktória presszóba berontott. Az emeleti lakásában megölték a tulajdonost, majd kifosztották a kaszszát. A rendőrök szerint rablótámadás áldozata lett az 51 éves férfi. Fantomképet közöltek az utolsóként távozó vendégről, ám sem őt, sem a tetteseket nem találták meg. A másik lehetséges ügy rákosligeti. 2003. december 1-jén, 8 óra 40 perckor a XVII. kerületi 3. utcában, a lakása előtt négy lövéssel megsebesítették S. Lászlót (41), az egyik részvénytársaság résztulajdonosát. A férfi túlélte a támadást. A rendőrség egymillió, a cég hárommillió forintot vérdíjat tűzött ki. A harmadik ügy rákoskeresz-túri. 2003. június 30-án este sofőrje vitte gépkocsival a 30 éves K. Zoltánt haza. A XVII. kerületi Újlak utcában épp ki akart szállni a férfi az autóból, amikor egy ismeretlen odalépett hozzá és közelről arcon lőtte. A modellügynökséget vezető K.-t életveszélyes sérülésekkel szállították kórházba, de azóta felgyógyult. Néhány héttel később fantomrajzról felismerte a támadóját, ám tettes azóta sincs. A negyedik lehetséges ügy a Tárnoki család eltűnése. 2002. január 23-án tettek bejelentést a rendőrségen, hogy eltűnt Radics Attila (36), Bihon Lászlóné (37) és Bihon Sára (4). Lakásukban lőszerhüvelyeket, lőszermagokat és vérnyomokat találtak a nyomozók. Az eltűnést Bihonné iskolából hazatérő gyereke fedezte fel. Az ajtókat nyitva találta, az emeleten pedig nyolc hónapos húga sírt. A mai napig nem került elő a család, a kétmillió forintos nyomravezető díj ellenére sem.

Területszerzés és üzleti vita állhatott a háttérben

A diósdi kettős gyilkosság egyik áldozatát, a Pipás néven ismert ercsi F. Józsefet (43) jól ismerték mind a Fejér megyei, mind a Pest megyei rendőrök. Sorozatban volt büntetve, de amikor szabadult, újrakezdte régi életét. A kivégzése mögött egy 40 milliós üzleti vita és az általa uralt területek megszerzése húzódhatott. Testőre, a Colos néven ismert K. Norbert (28) úgy tűnik, rosszkor volt rossz helyen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!