Hírek

2005.10.20. 00:00

Egészséges a zsíros koszt

A zsíros étel jobb a betegség utáni felépüléskor, mint a koplalás – állapították meg holland orvosok. Ugyanis a magas kalóriatartalmú élelmiszerek segítik a szervezetünkben lévő hasznos baktérium működését.

F. C.

Állatkísérletek kimutatták, hogy a zsír a bélben akcióba lép a hormonokkal, amelyek aztán kordában tartják a gyulladásokat. Ezáltal minden káros hatástól mentesülnek a szervezetünkben élő baktériumok. A kutatók persze nem azt javasolják, hogy mindig hamburgert és disznósajtot majszoljunk, mert ez felboríthatja szervezetünk békés összhangját. De ne essünk a másik végletbe sem, azaz nem feltétlenül szükséges a műtétek előtti szigorú diéta vagy a lábadozók hosszas koplaltatása. Előbbihez azért ragaszkodnak a páciensek, hogy elkerüljék az altatás okozta hányingert, hányást. Utóbbi pedig nagyanyáink bölcsességéből fakad, akik szerint a beteg embernek elég egy kis húsleves vagy pár szem héjában főtt krumpli.

A Maastrichti Egyetem szakemberei kutatásaik során arra az eredményre jutottak, hogy a koplalás, a zsíros ételek megvonása csak növeli a komplikációkat. Rendszerint harmóniában élünk a baktériumokkal, amelyek közül egyesek tápanyagokat termelnek és biztosítják szervezetünk egészségét. Ám gyulladás esetén ezek a mikrobák azonnal bombázni kezdik az immunsejteket. Egy előrehaladott gyulladás során komolyabb – akár végzetes –, sokkot okozó rendellenességek alakulhatnak ki a bélrendszerben. Wim Buurman és kollégái azt tapasztalták, hogy a zsíros étellel táplált patkányoknál nem jelentkeznek sokkos tünetek, nem úgy, mint zöldséges koszttal etetett társaiknál. A kutatók szerint a zsír ösztönzi a hormonok által gerjesztett acetil-klorid termelődését, amely megköti az immunsejteket, gyengíti a gyulladást. A zsírnak pozitív hatása van: segít immunrendszerünk rendben tartásában.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!