Hírek

2005.10.14. 00:00

Columbo vagy Columbo

A szerző lapunk vezető szerkesztője

Mennyivel könnyebb volna, ha a szavazólapon a Tévémaci, Jézus és Columbo hadnagy is szerepelne a mostani politikai szereplők mellett. Az egyik kereskedelmi csatornán Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor mellett ez a három népszerű alak is ott volt a kérdőíven, és csodák csodája, kiderült, hogy ismertebbek, mint a vezető magyar politikusok. Biztos vagyok benne: népszerűbbek is. Persze ha kivételeznek! A héten egyszerre két tévéadón is Columbo uralta a főműsoridőt, a Tévémaci pedig pártállami figura, és olcsó népszerűsége még abból az időből ered, amikor a tájékoztatási monopóliumot kihasználva minden háztartás kénytelen volt vele beérni.

Javult-e azóta valamit a főműsoridő? Sokáig úgy tűnt, igen, például már választani is lehet, Columbo vagy Derrick, BB-Évi vagy VV-Szabolcs, más értelemben Orbán vagy Gyurcsány. Ha azonban a vizsgálóbizottságok így végzik tovább munkájukat, a Columbo vagy Columbo eset után a csaló vagy csaló választás elé kerülhetünk, aminél azért már a Tévémaci-egyeduralom is jobb. Orbán Viktor feleségének szőlőjét olyan állami vállalat vette meg, amely előzőleg kapott állami pénzeket az Orbán-kormánytól – így az egyik bizottság. Gyurcsány Ferenc csak azért alapított céget, hogy adót titkoljon el házának fitneszközpont-építése idején – így a másik. Hurrá, már legalább sejtjük, hol is élünk, ha eddig nem tudtuk volna! Bizony, korrupt, adóeltitkoló országban.

A két bizottság nem csak a két politikus magánéletébe nyújt bepillantást, hanem az egész ország működésébe. Ezek a legélvezetesebb percek. Amikor a fideszesek megkapják az APEH-be telepített emberük anyagát, vagy amikor egy sértődött, elvált feleség kis paksamétával felkeresi a szocikat. Benézünk a résnyire nyitott igazságajtón: és tényleg! Stiklik, trükkök, csalások gyanúja. Nahát! Mintha nem is sejtettük volna. Legutóbb egy másik résen azt láthattuk, hogy 60 hektár föld problémamentes odaítéléséért két Audit lehet kapni, vagy például egy polgármesternek tetsző önkormányzati szavazatért félmilliót. Lassan megerősödhet, hogy balkáni állapotok uralkodnak itthon, bár lehet, hogy ezt a balkáni országok már kikérik maguknak.

Mit lehet tenni? Akármilyen vicces is, a vizsgálatokat le kell folytatni. Aki közéleti szerepet vállal, annak legyen tiszta az adóbevallása, vagyonnyilatkozata, fehérneműje, úszómedencéje, szőlőprése. Sőt, a közszereplők talán bemutathatnák nekünk adóbevallásukat, akkor egyfelől nem lopna az ellenoldal adatokat állandóan, másfelől megnyugodhat a közvélemény. Jó, jó, mondják most Önök, de ki lenne akkor a miniszterelnök? Van-e, aki kis hazánkban kiállna a parlament elé, és az elmúlt tizenöt év adóbevallásait lobogtatná? Íme, emberek, tiszta vagyok, nem csaltam adót, nem voltam ügynök, és az izzókészletem is megvan a kocsiban, válasszatok engem! Hacsak nem a Tévémaci.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!