Hírek

2005.10.24. 00:00

Átadták a Turult, lebontják a Turult

Engedély ide, engedély oda, Mitnyan György polgármester felavatta a sokat vitatott szobrot a XII. kerületben szombaton. A politikától sem mentes avatáson igyekezték bizonyítani: a politikának semmi helye.

Bánky Bea

Ünnep van, most én ehhez semmit sem szólok – ez volt Mitnyan György Fidesz–MKDSZ-es XII. kerületi polgármester válasza érdeklődésünkre, hogy valóban a Fővárosi Közgyűlés engedélye nélkül épült-e a II. világháborús emlékmű. Arra irányuló kérdésünket is elhárította, mit szól ahhoz, ha hamarosan lebontják a kerecsensólyom-emlékművet, helyette azt javasolta, ünnepeljünk mi is. Közbevetésünkre, hogy mi ide dolgozni jöttünk, nemes egyszerűséggel annyit mond: „Az a maguk problémája!” További kérdéseinkre azt válaszolja: köszön az embereknek, utána kérdezhetünk.

Hátat fordít nekünk, és arrébb sétál, kezet ráz a lelkes egybegyűltekkel, akik hangos „Éljen a polgármester!” felkiáltásokkal üdvözlik, és „Ne engedje, hogy lebontsák!” könyörgéssel bocsátják útjára. A város vezetője eltűnik a tömegben, amely már este hatkor, a megnyitó kezdetekor is jelentős méretű. A szakadó eső ellenére is néhány ezres a tömeg a Böszörményi út és az Istenhegyi út kereszteződésében. Az embersereg főképp idősebbekből áll, nagy többségük kabátján kokárda díszeleg, sokan nemzeti lobogókat és árpádsávos zászlókat lengetnek. Aki felkészületlenül érkezett, az a Böszörményi sarkán egy mozgóárustól még beszerezhette az avatási és nemzeti identitás kifejezéséhez szükséges kellékeket: piros-fehér-zöld viaszból öntött gyertyát, szolid címeres kitűzőket. A hölgyeknek nemzeti színű szalagokat kínálnak, a kisgyerekeknek papírzászlókat. A rendőrség ugyan nagy erőkkel vonult ki, de mivel a két kormányzópárt lemondta az ellentüntetést, a tömeg nagy egyetértésben hallgatja, amint Tóth Tamás színész felkonferálja a polgármestert, de előtte mindenkit önmérsékletre int, mondván, ez most emlékezés, nem politikai rendezvény. Hiszünk neki, bár az utóbbi hetek politikai vitáiban kiemelt szerepet kapott a kerecsensólymot ábrázoló emlékmű felállítása. Szó esik Emeséről, Anonymusról, a magyarok bejöveteléről. A sasszerű madáralak az eredetmítosz óta több helyen feltűnik, például a Nemzetbiztonsági Hivatal címerében is.

A „több helyen”-be feltételezésünk szerint a nyilaskeresztesek egyenruhája is beletartozik, mint az antiszemita, fasiszta csoportok előszeretettel használt jelképe. Zenei aláfestéssel lehull a lepel Szmrecsányi Boldizsár művéről. A turulmadár kiterjeszti szárnyát, fejét előrelendíti, csőrét kissé kitátja. A tömeg tapsol, éljenez, ámulva dicséri a szobor szépségét. A Budapest Galéria szakmai véleménye nem egyezik a miénkkel: a szárnyívek borulása dinamikus, a szoborban érződik a nemzeti birodalmi nagyság és a turul tündérmesei jellege. A szobrot egy evangélikus és egy katolikus pap is felszenteli, majd megkoszorúzzák, és mécseseket helyeznek el talapzatánál. Visszatérünk a polgármesterhez.

„Ha majd hivatalos értesítést kapok bármilyen hatóságtól, tudni fogom, mi a dolgom” – válaszolja lapunknak Mitnyan György arra a kérdésre, lebontják-e az imént felszentelt emlékművet. Majd hozzáteszi: „Miért bontanák le?” „Ha engedély nélkül épült, lebonthatják” – válaszoljuk. Konkrétumok helyett személyeskedő hangú kioktatást kapunk, válaszokat nem.

Politikai adok-kapok az emlékműről

Demszky Gábor főpolgármester a Fővárosi Közigazgatási Hivatalnál levélben kezdeményezte a jogellenes állapot megszüntetését az úgynevezett turulmadaras emlékmű ügyében. A főpolgármester emlékeztetett arra, hogy a Fővárosi Közgyűlés júniusi határozatában nem hagyta jóvá a XII. kerületben tervezett szoborállítást, ennek ellenére már a talapzat kialakításánál tartanak, ami szerinte jogellenes. Szerinte a XXI. században turulos emlékművet állítani a második világháború magyar áldozatainak nem az áldozatok emlékének ápolását, hanem meggyalázását jelenti.

Mitnyan György, a XII. kerület fideszes polgármestere már korábban világossá tette: mindenképpen felavatják a szobrot. A polgármester egy hete felavatta a szintén engedély nélkül épült Igazak Falát is, amelyet a világháború alatt zsidókat mentők emlékének szenteltek. A turulmadaras emlékmű ellen korábban SZDSZ-es képviselők tiltakoztak, mert szerintük a turul, mint jelkép, sokak érzékenységét sértheti.

a talapzat kialakításánál tartanak, ami szerinte jogellenes. Szerinte a XXI. században turulos emlékművet állítani a második világháború magyar áldozatainak nem az áldozatok emlékének ápolását, hanem meggyalázását jelenti.

Mitnyan György, a XII. kerület fideszes polgármestere már korábban világossá tette: mindenképpen felavatják a szobrot.

A polgármester egy hete felavatta a szintén engedély nélkül épült Igazak Falát is, amelyet a világháború alatt zsidókat mentők emlékének szenteltek. A turulmadaras emlékmű ellen korábban SZDSZ-es képviselők tiltakoztak, mert szerintük a turul, mint jelkép, sokak érzékenységét sértheti. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!