Hírek

2005.10.15. 00:00

A marcipánkirály titkos receptje

Színes ruhás bohócok, kutyák, nyuszik, virágok. Amerre a szem ellát, minden-minden marcipánból van a szentendrei Szabó-féle marcipánüzletben.

Szilágyi Ágnes

Ha a szájban szinte azonnal szétomló mézes, áfonyás marcipán titkát szeretnénk tudni, Szabó Károly elárulja. A híres Szabó-féle marcipán atyja szerint azért ilyen, mert kézzel készítik a mai napig. Igazat ad, hogy a nagyüzemi marcipán keményebb, talán kicsit túl édes is. A szentendrei üzletben egy óra alatt számtalan ember megfordul. Senki nem távozik üres kézzel, miután a kóstolókosárkából kivett egy kis kocka marcipánt, azonnal vásárolni akar. Olaszok, japánok, oroszok és angolok fordulnak meg az üzletben.

Ma már nemcsak Szentendrén csodálhatjuk meg az üzlet kirakatában az óriás marcipán-tortát, hanem Pécsett is, sőt múzeum is bemutatja munkásságát. Szabó Károly harmincnégy év külföldi tartózkodás után érkezett Magyarországra. A II. világháború befejezése már Ausztriában érte a cukrász fiatalembert, aki Erdélyből vágott neki a nagyvilágnak. Előbb segédmunkából tartotta el magát, süteményre gondolni sem lehetett, hiszen a háború után nemcsak hogy vaj, de cukor sem volt. A ma hetvenkilenc éves Szabó Károly két éven belül már a szakmáját folytatta, először Linzben, majd Bécsben a híres, 1840-ben alapított Heiner cukrászdában.

Ám ezt megelőzően osztrák mesterei kiküldték okulni Libanonba. Ott ismerkedett meg a marcipánkészítés trükkjével. Ott is kézzel gyártották az édességeket, sőt az országnak nem volt csokigyára, azt is maguk készítették. Szabó úr egyszer csak önállósította magát és elköltöztek Puchbergbe, amelyet elő-Alpoknak neveznek. Ott nyitotta meg első üzletét és marcipán-múzeumát. A rendszerváltás után már számtalan magyar is megfordult a híres puchbergi üzletben – meséli Szabó úr, a marcipánkirály.

Lehet, hogy furcsán hangzik, de a marcipánnak is van divatja. Amíg régen a figurákat kedvelték, ma már szívesebben vásárolják a desszert formájúakat. Amíg Ausztriában nagyon menő volt a népviseletbe öltözött – tiroli – marcipánlány, Magyarországon nem is keresik, sőt azt mondanák rá: giccs! Nem számoltuk végig, de Szabó Károly üzletében legalább háromszázötven-fajta édességet lel meg a vásárló.

Még egy nagy terv foglalkoztatja, Endrei Judittal közesen írnak egy marcipánról szóló könyvet. Számtalan jelent meg magyarul is, de arról még senki nem beszélt, hogy micsoda süteményeket lehet varázsolni belőle. Szabó úrnak van jó néhány titkos receptje. Szabó Károly azt gondolta, unokahúga folytatja tudományát, ám a honvágy hét éve után hazahozta. Ezek után számolta fel a marcipános is ausztriai üzletét és múzeumát, és tért haza, így lett a mi marcipánkirályunk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!