Hírek

2005.09.03. 00:00

Vizsgálja az NBH, hogyan szivárgott ki a jegyzőkönyv

P. Á.–T. G.

„Az MDF tudni akarja, hogy a miniszter milyen kapcsolatban állt Szatmári Ildikóval” – közölte tegnap Karsai Péter, a párt frakcióvezető-helyettese. Karsai szerint a közvéleménynek többek között tudnia kell, hogy a feltételezett kémtörténet női szereplője milyen információkhoz juthatott hozzá egykori munkahelyén, az Oktatási Minisztériumban.

Lapértesülések szerint a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) nem gyűjtött össze elegendő kompromittáló adatot ahhoz, hogy a házaspárt kémkedés vádjával bíróság elé állítsák. Az eddigiek alapján azonban úgy döntött a hazai elhárítás, hogy az érintettek nem folytathatják magyar államigazgatás-beli tevékenységüket – olvasható a HVG-ben. A szakértők szerint 2004 májusában az NBH már kitartóan figyelte Szatmári Ildikó telefonhívásait. Ez arra enged következtetni, hogy már ezt megelőzően is a figyelem központjába került az asszony. A legfrissebb értesülések szerint Magyar Bálint oktatási miniszter 2004 óta több alkalommal hívta mobiltelefonján Szatmári Ildikót.

A szakértők állítják, komoly biztonsági kockázatot jelent, ha az adatok a lehallgatást végző szakszolgálattól kerültek ki. A szervezet ugyanis nemcsak az NBH-nak, hanem a rendőrségnek és az ügyészségnek is végez technikai megfigyeléseket – állítja az Index internetes lap. Az Nemzetbiztonsági Hivatalnál vizsgálat indult annak kiderítésére, hogyan szivároghattak ki az államtitkot képező lehallgatási jegyzőkönyvek a román és a magyar sajtóhoz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!