Hírek

2005.09.29. 00:00

Újabb tokaji aggályok

Az Orbán-bizottság tegnapi alapkérdése: két forintnál többet ér-e egy négyzetméter termőföld?

Tibay Gábor

Újabb részjelentés-tervezetet fogadott el az Orbán család vagyongyarapodását vizsgáló parlamenti bizottság. A testület tegnapi ülésén több, általa aggályosnak vélt részletet tárt a nyilvánosság elé. Ezek szerint Lévai Anikó magánszemélyektől és a helyi önkormányzattól 1997 és 2001 között összesen több mint 80 ezer négyzetméternyi termőföldet vásárolt – a bizottság gyanúja szerint – mélyen a piaci ár alatt. Sárazsadány önkormányzata például 50 ezer négyzetméternyi zártkertet négyzetméterenként két forintért, míg valamivel több mint 2100 négyzetméternyi belterületi ingatlant négyzetméterenként 44 forintért adott el a volt kormányfő feleségének.

A testület által összeállított dokumentumból kiderül: a Tokajhegyalja Kft. megalakulása után két nappal szőlőtelepítésre közel kilencmilliós állami támogatásért folyamodott, melyet később meg is kapott. Az ehhez szükséges hatósági hozzájárulásokhoz azonban még megalakulását megelőzően hozzájutott a társaság. A jelentés szerint az sem világos, hogy a céget jegyző Szász Attila ügyvéd a kft. alakuló ülése előtt két nappal hogyan nyilatkozhat a cég nevében a rendelkezésre álló földről.

A bizottság jelentése szerint nem tudni továbbá, hogy a jelenleg is Lévai Anikó tulajdonában lévő földre milyen haszonbérleti szerződés született, mivel azt a cég a bizottság kifejezett kérésére sem mutatta be, és a földhivatali nyilvántartásban sincs nyoma. Ugyanakkor – áll a a jelentésben – a kft. az említett földeken, így Lévai Anikó tulajdonán is állami támogatással szőlőtelepítést hajtott végre, mely után a terület értéke jelentősen megnövekedett.

A részjelentést a bizottság többek között azzal egészítette ki, hogy a felmerült kérdések tisztázása érdekében Sárazsadány polgármesteréhez, a Borsod Megyei Illetékhivatalhoz, a földhivatalhoz, illetve a Földművelésügyi Minisztériumhoz fordulnak. A bizottság független jogi szakértő közreműködését kezdeményezte azzal kapcsolatban, mennyivel gyarapodhatott a fentiekkel az Orbán család vagyona. A testület tisztázná azt is, történt-e bűncselekmény az adatszolgáltatásokkal és engedélyekkel kapcsolatban, és ez hogyan érintheti az odaítélt állami támogatás kérdését.

A testület előtt felmerült, vajon szerepelhet-e a jelentésben az, hogy az ügyletekkel kapcsolatban törvénysértések történtek? Herényi Károly (MDF) szerint azonban a bizottság legfeljebb gyanút fogalmazhat meg, a törvénysértés tényét csak bíróság mondhatja ki. A testület végül a kormánypárti képviselők szavazatával fogadta el a részjelentést, Herényi – kiforratlannak találva az anyagot – nem vett részt a szavazáson.

Lapunk tegnap megkereste ifjabb Palcsó Mihályt, Sárazsadány polgármesterét. A településvezető lapunknak elmondta: pontos információja jelenleg nincs az adásvétel körülményeiről. Úgy véli azonban, a korábbi képviselő-testületet elsősorban az a szándék vezethette, hogy a korábban parlagon heverő, elgazosodott területekkel „valamit kezdeni” lehessen. A polgármester hangsúlyozta: ha az akkori árakat veszi figyelembe, a két forintos négyzetméterár egyáltalán nem alacsony, tekintve, hogy a hektáronkénti három-öt aranykoronás parlagterületeket aranykoronánként ötszáz és ezer forint közötti áron lehetett megvásárolni.

Palcsó Mihály kérdésünkre kijelenetette: „ha valaki szőlőt akarna telepíteni, az jöjjön nyugodtan; most is tudunk két forintos négyzetméteráron területet adni.” A Sárazsadány önkormányzata és Lévai Anikó közötti szerződéseket 1997 és 2001 között jegyző polgármester egyébként Palcsó Mihály, a jelenlegi településvezető azóta elhunyt édesapja volt.

Mit takarnak Gyurcsány villaügyei?

Az Gyurcsány-bizottság tegnapi ülése előtt Szíjjártó Péter, a testület elnöke kijelentette: itt az ideje, hogy a miniszterelnök tisztázza villaügyeit. Vadai Ágnes bizottsági tag szerint ugyanakkor Szíjjártónak az Orbán-bizottság üléseire kellene járnia, ha arra kíváncsi, hogyan kerültek közpénzek magánszemélyekhez.

Több mint egy hete indított cikksorozatot a Magyar Nemzet című napilap arról, hogy miként számolta el Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és felesége, Dobrev Klára saját villájuk luxusberuházásait. A lap szerint a fejlesztéseket feltételezetten adóelkerülési célból egy cégen keresztül hajtotta végre a kormányfő. A dokumentumok szerint a villát 1995-ben Dobrev Klára 8,6 millió forintért vásárolta az önkormányzattól, majd az ingatlan bérbeadási jogát azonnal 16 millió forint értéken adta tovább a saját tulajdonú Fittelina Kft.-nek. Ezután kezdődtek az 58 millió forint értékű luxusberuházások. Ennek áfája 14 millió forint, amelynek befizetését a lap szerint azért tudták Gyurcsányék elkerülni, mivel a fejlesztést egy saját cégen keresztül végeztették el. A vállalkozás ugyanis visszaigényelhette az áfát. Ezt akkor lehetett volna törvényesen megvalósítani, ha a cég tevékenységi köréhez tartozó érdekek indokolják a beruházást.

Több mint egy hete indított cikksorozatot a Magyar Nemzet című napilap arról, hogy miként számolta el Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és felesége, Dobrev Klára saját villájuk luxusberuházásait. A lap szerint a fejlesztéseket feltételezetten adóelkerülési célból egy cégen keresztül hajtotta végre a kormányfő.

A dokumentumok szerint a villát 1995-ben Dobrev Klára 8,6 millió forintért vásárolta az önkormányzattól, majd az ingatlan bérbeadási jogát azonnal 16 millió forint értéken adta tovább a saját tulajdonú Fittelina Kft.-nek. Ezután kezdődtek az 58 millió forint értékű luxusberuházások. Ennek áfája 14 millió forint, amelynek befizetését a lap szerint azért tudták Gyurcsányék elkerülni, mivel a fejlesztést egy saját cégen keresztül végeztették el.

A vállalkozás ugyanis visszaigényelhette az áfát. Ezt akkor lehetett volna törvényesen megvalósítani, ha a cég tevékenységi köréhez tartozó érdekek indokolják a beruházást. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!