Hírek

2005.09.29. 00:00

Szombattól startol a munkavállalói Start-program

Október elsejétől, azaz szombattól indul el a pályakezdők munkavállalását elősegítő Start-program, valamint az ötven év felettiek elhelyezkedését segítő, és majdani nyugdíjukat kiegészítő Prémium Évek-program.

B. L.

A fiatal, 25 év alatti – illetve diplomások esetén 30 évesnél fiatalabb – pályakezdőket támogató Start-program lelke az egészségbiztosítási pénztárnál kiváltható Startkártya lesz. Ezzel, az először munkába álló fiatalok után október elsejétől nem kell befizetni a teljes közterhet, és

A pályakezdők és a nyugdíj előtt állók is jól járnak az új rendszerrel.

aztán a törvényben meghatározott mértéket később visszaigényelni (ahogy eddig működött a rendszer), hanem a munkáltatóknak már eleve csak a csökkentett értékeket kell befizetni. Ezek pedig alacsonyabbak, mint eddig.

A pályakezdő munkába állását követő első évben 15, és a második évben is csak 25 százalékos közterhet kell fizetni a fiatal munkaerő bére után. Mentesülnek a tételes egészségügyi hozzájárulás megfizetése alól. A támogatás bruttó 90 ezer forintos fizetésig érvényes. Szintén szombattól lép életbe  a nyugdíj előtt állók munkavállalását segítő program. Ha egy cég hajlandó részmunkaidőben  foglalkoztatni valakit, aki 3 éven belül eléri az öregségi nyugdíját, de legalább 25 éves munkaviszonnyal rendelkezik, akkor az állam kipótolja a munkavállaló nyugdíjbefizetését, mintha teljes munkaidőben dolgozna.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!