Hírek

2005.09.15. 00:00

Szegény lányból sztár

Mintha egy népmese vált volna valóra a gyönyörű Jennifer Connelly élet- és pályatörténetével.

Váczy András

Abból a brooklyni szegénynegyedből, ahol Jennifer született, Manhattan fényeit csak a híd túloldaláról lehetett látni. Ínség ide, ínség oda, istenadta ajándék a szépség, s ha valahol, Amerikában lehet vele mit kezdeni. Rájött erre Connelly mama és papa, fogták a kislányt, meg sem álltak az első modellügynökségig. A feltűnő szépség hamarosan óriásplakátokról és tévéreklámokból mosolygott az amerikaiak millióira. Köztük Sergio Leonéra, aki meghívta a Volt egyszer egy Amerika egyik epizódszerepére. Dario Argento horrormester rábízta a Phenomena című rettegős film főszerepét, és ettől fogva a filmesek komolyan figyeltek a tehetséges, félig még kislányra. Ahogy cseperedett, úgy dőltek hozzá a szerepek.

Telt-múlt az idő, mígnem egy napon egy sci-fibe, a Dark Citybe hívták, ezt követően pedig a Szerelmem szelleme című moziba, amelyben a politikai meggyőződéséért a magánéletét is feláldozni képes lányt játszik. Akkora visszhangot keltett, hogy a kritikusok nem győzték egekbe emelni sokkoló alakítását, amelyet megfejelt a Rekviem egy álomért című filmben a szépreményű, tehetséges divattervező drog miatt szellemileg és egzisztenciálisan teljesen leépülő alakításával.

Szó, mi szó, Jennifer lassanként, „beskatulyázódott”. Nem a véletlen játékos műve, hogy legnagyobb sikere az Egy csodálatos elme ragyogása című filmhez kapcsolódik, amelyben egy skizofrén matematikaprofeszszor feleségét alakítja. És bizony a szerepformálásáért a legjobb mellékszereplő kategóriában 2002-ben Oscar-díjat kapott. Sőt, egy Golden Globe-ot és egy BAFTA-díjat is besöpört. Saját bevallása szerint Connelly akkor érett felnőtté, amikor egy fotográfussal folytatott rövidebb románc gyümölcseként megszületett első fia. Nemrég a Yale-re és a Stanfordra iratkozott be filozófia szakra, ugyanakkor odavan a lovakért, és hogy kerek legyen a története: pályatársával, Paul Bettanyvel családi békében nevelik két gyermeküket. Ezzel szemben a fent említett „skatulya” működik, a héten nálunk is látható Fekete víz című pszichothillerben megőrül. Így van ez jól.

Jennifer Lynn Connely

New York, 1970. december 12.

FŐBB Filmjei: Fantasztikus labirintus, Rocketeer, Fogd meg a nőt, és ne ereszd!, Megoldatlan egyenletek, Távoli kikötő, Három a nagylány, Idegenek az éjszakában, Pollock, Rekviem egy álomért, Szerelmem szelleme, Egy csodálatos elme, Hulk, Ház a ködben, Fekete víz

és pályatörténetével. Váczy András Jennifer Lynn Connely New York, 1970. december 12.

FŐBB Filmjei: Fantasztikus labirintus, Rocketeer, Fogd meg a nőt, és ne ereszd!, Megoldatlan egyenletek, Távoli kikötő, Három a nagylány, Idegenek az éjszakában, Pollock, Rekviem egy álomért, Szerelmem szelleme, Egy csodálatos elme, Hulk, Ház a ködben, Fekete víz -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!