Hírek

2005.10.01. 00:00

Mennyit fizet a Fradi az államnak?

Közleményben tudatta a Fradi, hogy jegybevételéből évente 40 millió forintot fizet be az államnak. A számok tanúsága szerint a dokumentum enyhén szólva is túloz. Angliában nincs szükség efféle kozmetikázásra.

Malonyai Péter

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Ahhoz, hogy évente negyvenmilliós bevétel származzon a jegyek értékesítéséből, szinte minden találkozón táblás háznak kellene lennie. Pedig az utóbbi hónapokban nem ez a jellemző.
[/caption]Igyekezett cáfolni a Fradi, hogy ingyenesen használja az Üllői út 129. szám alatti ingatlant. A dokumentumban az áll, hogy „az ingatlan használati jogáért cserébe az FTC a jegybevétel 25 százalékát fizeti az állam képviselőjének, a Sportfólió Kht.-nak. Ez az összeg évente mintegy negyvenmillió forint”.

Ha hinni lehet a nyilvánosságra hozott számoknak, 40 millióról szó sem lehet. A klub honlapjának tanúsága szerint egy-egy meccsre átlagosan 875 forintba kerül a jegy. A mostani szezonban a Fradi négyszer játszott otthon, az átlagnézőszám: 3231. A csapat esztendőnként 15 bajnokit játszik az Üllői úton, ehhez jönnek még a nemzetközi kupameccsek, vegyünk belőlük szezononként kettőt. Ez esztendőnként összesen 54935 nézőt jelent, és 48168125 forintnyi bevételt. Az összeg 25 százaléka
12017031 forint, a szám meglehetősen messze esik a 40 milliótól. A különbség akkora, hogyha nő valamit a nézőszám, emelkednek a jegyárak, mi több, a Fradi tovább vitézkedik két fordulónál valamelyik nemzetközi kupában, ez mind nem elegendő ahhoz, hogy hitelesnek fogadjuk el a közlemény adatokkal dolgozó passzusát.

Mindez persze legyen az Üllői úti klub ügye, szavakban úgyis erős a társaság (jön a befektető…; már meg is állapodtunk… egy-két napon belül aláírjuk a szerződést…; hónap végén kifizetjük a tartozásainkat… – és így tovább, és így tovább). Fontosabb ennél, hogy ott, ahol jó a futball, valóban komoly bevételt jelentenek a jegyek. Elsősorban Angliában. A Premier League adatai szerint például a mai Arsenal–Birmingham meccsre a közepes jegyek 82062, a drágábbak 100298 forintba kerülnek – a font napi árfolyama alapján. Aki a Blackburn–West Bromwich Albion mérkőzésre kíváncsi, olcsóbban megússza, itt ugyanis 27354, illetve 45590 forint az ár. A legdrágábbak a Chelsea belépői, az október közepére kiírt Bolton elleni bajnokira a kapu mögötti első sorokba 82072, a két kapu közötti részre 118534 forintért kínálnak belépőket – korlátozott számban (két héttel a meccs előtt!).

Enyhén szólva sem olcsók tehát a jegyek Angliában, mégsem lehet panasz az érdeklődésre. A Chelsea 41863, a Manchester United 67846, azt Arsenal 38020, az újonc West Ham 32315, az utolsó helyen álló Everton 37543 nézőt számlál átlagban a mostani szezonban (7 bajnoki forduló). Nem nehéz kitalálni az érdeklődés okát: történhet akármi, szerepelhet bárhogy a csapat, a néző biztos lehet benne, hogy igazi sporteseményt lát, azaz jól felkészített sportemberek feszülnek egymásnak. Persze azt sem lehet számításon kívül hagyni, hogy Angliában jóval magasabb az átlagfizetés, mint Magyarországon, ott – átszámítva – 903471, nálunk 145700 forint jut egy hónapra a 2004. esztendőt bemutató statisztikai kiadványok szerint. Természetesen mindkét összegből lejönnek még az adók és a járadékok, de Anglia itt is jobban áll, a csatornán túl legföljebb 40 százalék illeti meg az államot. Persze ott akkor sem esne nagyon vissza az érdeklődés, ha nőne az elvonás, elvégre vannak olyan programok, amelyekre szívesen spórol az ember. Egy-egy angol bajnoki mindenképpen ilyen. Ott egyébként enyhén szólva is értenek a gazdálkodáshoz a futballklubok. Jellemző példa, hogy ahol megtehették, azonnal kivezették a társaságot a tőzsdéről, amint kiderült, hogy a részvénytársasági formának nem kedvez a futball.

Anglia földrajzilag sincs közel, de ami a futballt, a futballgazdaságot illeti, beláthatatlan a távolság. Ez még akkor is igaz, ha valamiféle pénzügyi manőverrel a Fradi „igazolni” tudja, hogy tényleg negyvenmillió az éves jegybevételének huszonöt százaléka.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!