Hírek

2005.09.24. 00:00

Megmentették Fóton a szüreti mulatságot

Zene, tánc, vigasság hajnalig. Röviden így lehetne összefoglalni a fóti mulatságot. Az 1840-es évektől kezdve minden évben szüreteltek a helyiek.

Dávid Sz.

Zengett a présház, szedték, majd a nagy hordókban taposták a szőlőt. Sütött a nap, tombolt a vénasszonyok nyara. A munka nem állt meg, eközben mulatoztak jó nagyot. Aztán ahogy az lenni szokott, vége szakadt a jónak. A hagyományt azonban csaknem negyven évvel ezelőtt felújították. Így azóta kora ősszel, nyár utóján szüreti mulatságon vigadhatnak a fótiak. Zene, tánc, hadd szóljon! A harminchét év alatt azonban megváltozott az esemény. Vagyis lépést tartott a vigasság a kor szellemével, de főként a szervezők. Ám az a törekvés, hogy a reformkor hangulatát megőrizzék, nem halványult, sőt. Így nem véletlen, hogy aki a szüreti mulatságra kilátogat, visszarepül az időben. Vagyis világot megváltó gondolatok, abroncsos szoknyák, lovas szekerek a módi.

A fóti programok már délelőtt elkezdődtek. Aki időben felkelt, borversenyen múlathatta idejét. Kora délután pedig elindult a lovas szekeres felvonulás a város temploma elől. A szervezők persze a huszonegyedik század szellemét is megcsillantották egy-egy eseményen. Ilyen volt például a „ Jó a futóműved”című lábszépségverseny. Emellett megasztárosok is felléptek a szüreti mulatságon. A több mint százéves esemény az idén először veszélybe került. Néhány fóti civil szervezet összefogásával azonban mégis megmenekült. Sikerült  megrendezni a hagyományos mulatságot a hét végén. A szervezésben részt vállalt többek között a Vörösmarty Kulturális Egyesület és a Civil Fórum. Az előkészítő munkákból kivette a részét a Fóti Művelődési Ház és a Vendégvárók Egyesülete is. Emellett egy multinacionális cég jelentős anyagi támogatatást nyújtott az eseményhez. A helyiek remélik, az idei példa, az összefogás eredményeként még sok-sok évig mulathatnak szüret idején. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!