Hírek

2005.09.06. 00:00

Környezetvédő békásmegyeri rendőrök

Naponta hat–hét esetben riasztják a budapestiek a Levegő Munkacsoportot légszennyezés miatt.

Tóth Tímea

Legtöbbször a szomszédra panaszkodnak, aki a környezetet és az egészséget károsító anyagot tüzel a kertjében. Általában az ilyen bejelentések következmények nélkül maradnak. Egy békásmegyeri lakónak azonban volt értelme felemelnie a telefont. – Ez a tipikus állatorvosi ló esete. Egy hölgy hívott bennünket, hogy a szomszédja a megörökölt hagyatékát az udvaron égeti el, hatalmas füstöt okozva – mondja Lenkei Péter, a szervezet elnöke – A panaszos szerint rendszeresen bútorokat és műanyagot tüzel el a mellette lakó férfi. Azt tanácsoltuk, hogy értesítse az önkormányzatot, a tűzoltókat és a rendőrséget. Egyedül a békásmegyeri rendőrség reagált a megkeresésre. Kimentek, leállították az égetést és figyelmeztették a férfit – mondta el Kiss Sándor alezredes, a békásmegyeri rendőrörs megbízott parancsnoka. Ritka, hogy ilyen gyorsan megoldja egy hatóság a bejelentő problémáját. Az elnök szerint általában egymásra hárítják a felelősséget az önkormányzatok és a hatóságok. Ahelyett, hogy fellépnének a szabálysértők ellen.

Legutóbb egy vecsési nő sérelmezte, hogy a szomszédos csirketenyésztő telepről elviselhetetlen bűz árad. Levelet írt az önkormányzatnak, mégsem történt semmi azóta. Egy újhartyáni bejelentő szintén a közeli csirketelepre panaszkodott, ahol éjjel-nappal, télen-nyáron fűtenek. Mindenféle lim-lommal, ami csak a kezükbe akad. Például a lekaszált parlagfűvel. Itt is hiába bombázza az állampolgár a hivatalokat.

Pomázon gond nélkül lehet égetni a kábelt

Lenkei Péter szerint Pomázon is súlyos a légszennyezés, már hosszú ideje. – Egy kétségbeesett pomázi lakos már többször kérte a polgármesteri hivatalt, hogy intézkedjen a környéken zajló kábelégetés ellen. A bejelentő nem tudja nyitva tartani az ablakokat a heti három–négyszeri égetés miatt. Czink József jegyző válaszában azt írta, hogy ismerik a problémát, de pénz hiányában nem tudnak intézkedni. A jegyző szerint a panaszos is hibáztatható, mert jobban tájékozódhatott volna, mielőtt ingatlant vásárol a környéken – meséli a Levegő Munkacsoport elnöke.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!