Hírek

2005.09.14. 00:00

Ki kell írni az MTV-székház pályázatát

Bak M.

Októberben meg kell jelennie a Magyar Televízió Rt. (MTV) leendő székháza felépítése nemzetközi pályázatának. Ezt a némileg magabiztos kijelentést a munkálatok irányításáért felelős Millenniumi Média Kft. (MM) ügyvezetője tette a Reggelnek. Barinkai Péter szerint legalább két év kell, amíg a kulcsrakész kivitelezés befejeződik. A 20–25 milliárd forint értékű építés elkezdésének tétje az, hogy mikor tud elköltözni mostani székházából a Magyar Televízió. A valamikori tőzsdepalotát ugyanis az ÁPV Rt. eladta. A leendő kanadai tulajdonos – egy ingatlanfejlesztő cég – hírek szerint 4,5 milliárd forint körül vette meg az épületet, amelyben egy ideig kénytelen lesz megtűrni az albérlő MTV-t.

A mostani munka nem igényel költségvetési áldozatot – mondta Barinkai Péter. A kivitelezést az úgynevezett ppp-kostrukcióban (public private partnership – közszféra és magántőke együttműködése) tervezik. Az építő előlegezi meg a költségeket, s húsz év bérlet után átadja a tulajdonjogot az MTV-nek.

A mostani székház bérleti díját nem közlik az érintettek, de az elmúlt években bizonyosan százmilliókra rúgott ez az öszszeg. Habár az MTV inkább a nem fizetést választotta állandósuló nehézségei miatt. A köztévének most mindenesetre az új tulajdonossal is meg kell kötnie a szerződést. Az államnak máshogy is benne áll a pénze az MTV-ben. A korábban az ÁPV alapította, most a Kincstári Vagyoni Igazgatósághoz tartozó MM négy éve megvette az óbudai MTV-telkeket 2,5 milliárdért. Ha most sem sikerül elindítani az új székház pályázatát, akkor tovább csúszik a költözés. Ebben az esetben jövőre 3–5 milliárd forintnyi – eddig a „közelgő” költözés miatt elhalasztott – beruházást kell végrehajtania az MTV-nek a Szabadság téren, vázolta a helyzetet Rudi Zoltán elnök. Az óbudai kivitelezés építési engedélye négy év múlva jár le. A tenderen az utolsó simítások vannak hátra – mondta a Millenniumi Média Kft. vezetője.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!