Hírek

2005.10.01. 00:00

Később fizetik ki a gazdák uniós pénzeit

Az agrár- és vidékfejlesztési operatív programban 2004–2006 között rendelkezésre álló 113 milliárd forint uniós támogatásból, a hírek szerint még egyáltalán nem fizettek ki pénzt a gazdáknak, akik attól tartanak, hogy ebben az évben már nem is jutnak pénzhez.

K. Á.

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szóvivője, Dékány András kérdésünkre nem cáfolta, hogy lemaradásban vannak. Az viszont nem igaz, hogy egyáltalan nem történt kifizetés. Összesen hétmilliárd forintot átutaltak 658 sikeres pályázónak. A kifizetések csúszásának elsősorban az az oka, hogy először a SAPARD-támogatások kifizetését kellett megoldani. Az előcsatlakozási alap pályázatainak elbírálása a hosszú előkészítő munka miatt szintén csúszott, de ezek a kifizetések tavaly megkezdődtek, az idén is rendben mennek, s a tervek szerint jövőre fejeződnek be. Az uniós pénz és a magyar költségvetés társfinanszírozása is rendelkezésre áll. A SAPARD-programban lényegében hasonló célok szerepeltek, mint most az agrár- és vidékfejlesztési operatív programban, amelynek támogatására uniós tagként jogosult az ország. Ezért először a SAPARD-pályázatokat bírálták el.

Az agrár- és vidékfejlesztési program iránt is jelentős az érdeklődés: szeptember 29-ig hatezer pályázat érkezett be. A jelentkezők 159 milliárd forintot kértek a tervezett fejlesztésekre, tehát jóval többet a rendelkezésre álló 113 milliárdnál.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!