Hírek

2005.09.29. 00:00

Katrina Hollywoodon is kitombolta magát

A hurrikánok távol az amerikai filmipar központjától értek partot, Hollywoodnak mégis komoly veszteségekkel kell számolnia. Először is több film forgatását voltak kénytelenek felbeszakítani New Orleansban és a Mexikói-öböl partján. Másodszor: jövőre várhatóan emelkedik ebben a térségben a biztosítások díja.

Cs. E.

Hollywoodban egy film átlagosan 50 millió dollárba kerül; egy-egy forgatási nap költsége 175–650 ezer dollár között van. Ha az időjárás közbeszól, az keményen megterheli a producerek pénztárcáját. Az utóbbi évek egyik legnagyobb vesztese a Jurrasic Park volt. Az első rész hawaii forgatása közben érkezett az Iniki nevű vihar, ezért a stábot evakuálni kellett.

A legutóbbi két hurrikán szenvedő alanya egy horrorfilm, amelyben az Oscar-díjas Hilary Swank szerepel, és a Vámpír denevérek című produkció, Lucy Lawless közreműködésével. Mindkettőhöz új helyszínt kellett keresni. Több más filmet is akartak forgatni ezekben a hetekben a déli államokban; ezek mind később és másutt készülnek el. Egy, a Daily Telegraphnak nyilatkozó biztosítási szakértő szerint jövőre a hurrikános vidéken 30 százalékkal is több lehet egy film biztosítási díja. 10–20 százalékkal drágulhat a gépkocsi-biztosítás is.

Árvízi bürokrácia

Víz, villany és benzin nélkül vannak azok a települések, amelyek a legtöbbet szenvedtek a Rita hurrikántól a Mexikói-öböl partján. Port Arthur polgármestere elmondta a CNN tudósítójának, hogy a Bush elnök által megígért segély egyelőre a bürokratikus papírmunka miatt várat magára. A városka lakói kocsijukban alusznak, az utcán végzik el dolgukat, s úgy élnek, mint a barlanglakók – mesélte Oscar Ortiz. Texas államban egyébként 476 ezer ember maradt villanyáram nélkül.

a bürokratikus papírmunka miatt várat magára. A városka lakói kocsijukban alusznak, az utcán végzik el dolgukat, s úgy élnek, mint a barlanglakók – mesélte Oscar Ortiz. Texas államban egyébként 476 ezer ember maradt villanyáram nélkül. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!