Hírek

2005.09.06. 00:00

Illúzió a nagyhatalmakat reformra bírni

A szerző az ELTE ÁJK Politikatudományi Intézet oktatója

Az elején leszögezem: reménytelennek látom, hogy az ENSZ alapvető kérdésekben képes lesz változtatásokra, noha a csoda lehetőségét nem lehet kizárni. A lényeg lényege a Biztonsági Tanács (BT) öt állandó tagjának – jelenleg az Egyesült Államok, Franciaország, Kína, Nagy-Britannia és Oroszország mint a Szovjetunió utódállama – vétójoga. Alig fogadták el az alapokmányt 60 évvel ezelőtt, a vétójog máris kritikák középpontjába került. Az még elmenne, hogy a jelenlegi 15 tagú BT-t bővítsék – bár ez a kezdeményezés egyszer már megbukott a kilencvenes évek elején.

Az ENSZ testületei a reform szerint regionális alapon szerveződnek, Magyarország például a többi volt szocialista országgal együtt Kelet-Európában található. Leszámítva a kelet-európai csoportot, a Biztonsági Tanács bővítése önmagában problematikus. Például az ázsiai csoport esetében felmerült a kérdés: Japán, India vagy Pakisztán legyen-e a jelölt a BT állandó tagságára. Afrikából Egyiptom, a Dél-afrikai Köztársaság vagy Nigéria? A karibi latin-amerikaiak esetében Brazília vagy Argentína? A nyugatiak esetében Olaszország vagy Németország?

Magyarországnak a legtöbb vitatott kérdésben nincs határozott véleménye. „Várjunk ki!”. Ez is egy lehetséges álláspont, de nem tesz jó benyomást az európai partnerekre, akik kívánatosnak tartanák, hogy legyen világos és aktív magyar álláspont. Az augusztus elejére nagy nehezen kidolgozott közgyűlési dokumentumhoz az amerikaiak néhány napja több tucat módosítási indítványt tettek. Ezek aprónak tűnő, de lényeges javaslatok, amelyek a legnagyobb vitát okozó fejlesztési (nemzetközi segélyezési) politikákkal foglalkozó fejezetet érintik, kiváltva
a fejlődő országok ellenállását, akik cserében az amerikaiak (és az európaiak) számára lényeges területeken (emberi jogok, menedzsment, reform) mondanak ellent több kérdésben. New Yorkban voltam éppen, amikor 1995-ben az akkori főtitkár – a BT kérésére – benyújtott egy utólag radikálisnak is minősíthető reformelképzelést: önálló ENSZ-rendőrség, -haderő és hasonlók. A folyosókon mindenki azon morfondírozott: szép, szép de ki fogja állni a számlát? Az akkori Clinton-adminisztráció éppen visszatartotta a mintegy egymilliárd dollárnyi tagsági hozzájárulását. Az apparátus szinte megbénult.

Tekintetbe véve, hogy az ENSZ számos testülete, bizottsága, albizottsága az utóbbi időben éles Amerika-ellenes nézeteknek volt a színtere, nehezen tudom elképzelni, hogy az USA a napirenden lévő reformelképzelésekre akár általában is igent mondjon végül. A Biztonsági Tanács állandó tagjai pedig világnézettől függetlenül nem fogják sem feladni, sem kiterjeszteni meglévő vétójogukat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!