Hírek

2005.09.08. 00:00

Gesztuspolitika az örökösödési adó ellen?

A szerző a VisionConsulting politikai elemzője

Múlt csütörtökön a Magyar Demokrata Fórum bejelentette, hogy huszonkét vidéki városban és Budapesten aláírásgyűjtésbe kezd az egyenes ági örökösödési illeték eltörlése érdekében. Az illeték – indoklásuk szerint – alaptalanul terheli az embereket életük egy nehéz időszakában, miközben a költségvetésbe e jogcímen befolyó illeték összege csupán három és fél milliárd forintot tesz ki. Elmaradása tehát nem okozna jelentős kiesést a költségvetés bevételi oldalán. Felmerül a kérdés, hogy ha valóban egy viszonylag kis bevételkieséssel járó, minden bizonnyal népszerű és valamennyi állampolgárt pozitívan érintő döntésről van szó, miért nem foglalkozott a témával érdemben még egyetlen kormányzat sem. Természetesen az országgyűlési választások előtt nyolc hónappal egy ilyen lépésnek elsősorban politikai racionalitása lenne mind a kormánypártok, mind a kezdeményező MDF számára. Azon túlmenően, hogy a lépés beleillene a szocialisták most meghirdetett szlogenjeibe (igazságosság, biztonság), két további szempontból is politikai haszonnal járna. Egyfelől a kabinet azzal, hogy teret enged a kisebbik ellenzéki párt javaslatának, gesztuspolitikát folytatna, amire a közelmúltban már többször is volt példa. Másfelől csapdahelyzetbe hozná a nagyobbik ellenzéki pártot, hiszen a Fidesz támogatásával vagy kénytelen elismerni a kormány munkáját, vagy újra a konszenzusképtelen párt szerepébe kényszerül. Utóbbi esetben rövid időn belül már negyedszer bomlana fel a hagyományos kormánypártok–ellenzéki pártok szembenállás.

Az örökösödési illeték eltörlése ellen főként gazdasági vagy adópolitikai érvek sorakoztathatók fel. Elsőként említhető az az adózás terén érvényesített alapelv, miszerint minden tulajdonszerzés közteherviselést von maga után. Érvként hozható fel, hogy az igazságos közteherviselés megvalósulása érdekében a jogszabály tulajdontípus szerint különböző mértékű illetékfizetésre kötelez, azaz kisebb arányú összeg fizetendő egy lakás után, mint például egy nyaraló esetén. Szintén a társadalmi igazságosságot szolgálja, hogy az illeték mértéke sávosan kerül megállapításra, tehát minél nagyobb értékű vagyonra tettünk szert, annál magasabb az illeték. Az örökösödési illeték kivetésével az állam és a mindenkori kormányzat azon szándéka is kifejeződik, hogy megadóztassa a rendszerváltás óta nem egészen legálisan felhalmozódott vagyonokat, amelyek az öröklés révén legálissá válnának. Hogy a rövid távú politikai érvek vagy a hosszabb távon érvényesülő gazdasági racionalitás nyom többet a latban, az csak az aláírások összegyűjtését követő lépésekből derül majd ki.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!